Hirdetés

Búvárokat keres a Google



|

A fejlesztőktől és a búvároktól is segítséget vár a Google és a partnere annak érdekében, hogy a Google Maps víz alatti adatbázisa a lehető legnagyobb legyen. Az is csatlakozhat a projekthez, akinek Samsung Galaxy S4-es vagy hasonló androidos telefonja van.

Hirdetés

A Google már rég nem csak egy kereső, hiszen számos szolgáltatásával okkal szolgált rá a webóriás címre. Egyesek már azt is tudni vélik, hogy a cég Amerikában a harmadik politikai erő lesz, idáig azonban kissé merészség lehet elmenni. Szintén merészségnek tűnhetett anno a Google Earth indulása, majd az óceánok tanulmányozása 2009-ben. Tavaly végül meglett az utóbbinak az eredménye, és elindult a Street View víz alatti változata, ami sokakat lenyűgözött. 

Azóta a Google és a Catlin Seaview Survey együtt dolgoznak azon, hogy felderítsék a víz alatti területeket, és segítsék a korallzátonyok eltűnése elleni küzdelmet. Mivel a korallok életterülete folyamatosan zsugorodik, ezért ez a kutatás kiemelt szerepet jelent a kérdésben. A jelenlegi álláspont szerint jobb tudományos magyarázat szükséges a jelenségek megértéséhez, de a köztudatba való eljuttatás is legalább olyan fontos. 

 

 

A webóriás többek között ezért is dolgozik közösen a Catlin Seaview Survey csapatával a panorámaszintű feltérképezésben, illetve a hírek terjesztését is magára vállalat a Google+ közösségi hálóján keresztül. A Catlin Seaview Survey egy saját fejlesztésű, víz alatti kamerával rögzíti a látnivalókat. Az 50 000 dollár értékű Seaview SVII 3 - 6 másodpercenként tud rögzíteni egy képet, az viszont 360 fokos, és 9500 x 4750 pixel felbontású. Az összesen három darab Canon 5D széles látószögű fényképezőkkel dolgozó gépet egy Samsung Galaxy Tab irányítja, illetve a beállítások is ezen keresztül módosíthatóak. A géppel naponta háromszor két kilométernyit dolgoznak, és körülbelül 3000 fotót gyűjtenek, merülésenként. 

Richard Vevers, a csoport igazgatója korábban egy érdekes kijelentést tett. Állítása szerint az új, 360 fokos fotózási képességei az újabb androidos telefonoknak képesek ezt a munkát lemásolni, tehát a víz alatti panorámafotózásra tulajdonképpen a Samsung Galaxy S4 is alkalmas. Érdekesség, hogy ehhez egy 30 dolláros vízálló tok is elég lehet, a Krusell Sealaboxszal a Galaxy S4 például 30 percet bír 1 méter mélységben. Az önkéntesek az igazgató szerint úgy tudnak sokat segíteni a projektben, ha azokra a víz alatti helyszínekre látogatnak el felvételeket készíteni, amelyekről már a csapat is csinált. Ebből a tudósok képesek lehetnek kideríteni a változásokat, és, hogy a korallzátonyok miként viselik az idő és az átalakulások vasfogát. 

 

 

A Catlin Seaview Survey arra bátorítja a fejlesztőket, hogy dolgozzanak olyan képfelismerő rendszereken, amelyek egyszerűen képesek azonosítani a különféle korallokat és fajtákat. A csapat eddig a Nagy-korallzátonynál több helyen is, a Fülöp-szigeteken és Hawaiin is térképezett fel területeket. A tervek szerint a Karibi-térség után Amerikába folytatják az útjukat, a jövő évben pedig már Ázsia felé veszik az irányt. 

A Google már több interaktív térképet is kiadott a fentebb említett térségek víz alatti területeiről, illetve egy videoösszeállítás is bemutatja ezeket. Ez a klip lentebb tekinthető meg: 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.