Hirdetés

CeBIT: érdekességek és csalódások



|

Hirdetés

A sajtószobában rendelkezésre álló számítógépek állapota egyenesen siralmas volt. Az első nap éppen csak működött az internet, de például a PC World weboldalának adminisztrációs felületére mindvégig nem tudtunk bejelentkezni, és az üzenetküldő programok is csak két nappal később éledtek fel. Végül az e-mailben elküldött CeBIT előzetest itthonról publikálták kollégáink. A helyzet másnap jelentősen romlott, amikor a gépek feléből eltűnt az internet -- ekkor lelkileg feladtuk, hogy napi tudósítást küldjünk az eseményekről. Az alábbi rövid összefoglalót a három nap eseményeiből szemezgetve állítottuk össze. Hosszabb beszámolónkat májusi számunkban olvashatják.

Igazi egzotikumnak számított az MP3-feltalálójaként tisztelt Fraunhofer intézet Brain Control Interface bejelentése az agy és a számítógép közötti összeköttetés megvalósulásáról. Egy próbababát láttunk, akinek fejét kendővel fedték el, és ez alól rengeteg kábel lógott ki. Mint kiderült, összesen 120 elektródára van szükség, hogy a BCI működjön, és persze ennek felhelyezése nem két perc. De megnézhettünk egy filmet, amelyen valaki a klasszikus Pong játékban az ütőt gondolataival irányította, és valóban működni látszott a dolog.

Az alaplapok frontján nagy volt a nyüzsgés, szinte minden cég az új Prescott-magos Intel processzorokra készül és a két új lapkakészletre épülő termékeket mutatott be. Ezeken már PCI-Express váltja a jó öreg AGP-t, de talán ennél is figyelemre méltóbb az új processzorfoglalat. Az Intel (átmenetileg?) felhagy a tűs CPU-k gyártásával, az érintkezést a félgömbökkel oldják meg, amelyek kevésbé sérülékenyek, viszont jobb illeszkedést és vezetést biztosítanak.

A grafikus kártyák megjelenését tekintve a CeBIT elég rossz időpontban volt: szinte semmi újdonságot nem tudtunk meg róluk. Az NVIDIA anyagi okokra hivatkozva kitart az AGP-s lapkák mellett, ezt építi a PCI-Express kialakítású kártyáira is, a kettő között pedig egy „híd” biztosít átjárást, amelyről a cég magabiztosan állítja, hogy nem okoz teljesítménycsökkenést. A konkurencia -- elsősorban az ATI és a visszatérni kívánó S3 -- natív PCI-Express-megoldásokat jelentett be, és minden eseményen, előadáson legalább egyszer elhangzik, hogy az ő kártyáik esetében semmiféle hídról nincs szó. Visszatérve az S3-ra, nagyon szimpatikus a csapat, amely korábbi sikertelen visszatérési kísérleteik ellenére is nagy lelkesedéssel és vidáman készülnek a következő próbálkozásra. A CeBIT-en bejelentették az eddigi DeltaChrome sorozatot váltó GammaChrome grafikus processzort.

A videós megoldásokat szállító CyberLink a barátságos felületű PowerCinema szoftverében egyesíti a film-, kép- és zenelejátszást, amelyhez később csatlakozik majd a tévévevőkártyák támogatása, a műsorok rögzítése és DVD-re írása. A cég egységes kezelőfelületet tervez különböző programjaihoz: a PowerStarter a számítógépre telepített valamennyi CyberLink szoftvert érzékeli, és feladatközpontú csoportosítással egyszerűvé teszi a megfelelő program kiválasztását és elindítását.

A Pinnacle sajtótájékoztatóján az USB 2.0 előnyeiről és annak rohamos elterjedéséről beszélt, majd bemutatta külső videodigitalizáló és tévétuner termékeinek három új változatát. Az USB 2.0 adatátviteli képességének köszönhetően lehetővé válik, hogy mindenféle közbülső hardveres kódolás nélkül a legjobb minőségű digitális videojelet továbbítsák a számítógép felé. Sőt, az új készülékek hordozhatóságát növeli, hogy külső tápegységre sincs szükségük: az áramot is az USB-től nyerik.

A VIA mindig tartogat meglepetéseket, és ezúttal is leesett állal forgattuk kezünkben az általuk Nano-ITX-nek keresztelt méretszabványra épülő, alig tenyérnyi, 12×12 centiméteres PC-t. Standjukon megnézhettük egy VIA-technológiára épülő konzol belsejét, valamint egy rendkívül érdekes kialakítású házat, amely eredetileg egy várost formázott, ám minket inkább a nemzeti Koronára emlékeztetett.

A világon elsőnkét az MSI mutatott be soros ATA-ra (SATA) épülő optikai meghajtót. Segítségével véglegesen száműzhetjük a vastag, nehezen kezelhető és a szellőzést rontó régi IDE-kábeleket a gépünkből. Az XA52P jelű kombó meghajtó ötvenkétszeres sebességgel ír és olvas CD-ket, huszonnégyszeres tempóban ír újraírható CD-ket, míg a DVD-ket tizenhatszorosan olvassa.

A koreai Zalman TNN 500A jelű zajtalan házszörnyetegéről, PC World weboldalának látogatói már olvashattak, de élőben a CeBIT-en találkoztunk vele először. A jókora fekete radiátornak látszó házban egyetlen ventillátor sincs, ezért teljesen zajtalan. A hőt mindenhonnan a ház külső köpenyére vezetik ki hőelvezető csövek segítségével. Még a ház belső oldalára biggyesztett, 300 wattos különleges tápegységben sincs ventilátor, ez is a házfalra küldi a meleget. Szépséghibája, hogy kb. 1400 dollárba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.