Hirdetés

Coelho ingyen osztogatja könyveit



|

Kalózoldalt hozott létre az író, saját könyveinek kalózmásolatait népszerűsíti.

Hirdetés

Örök példának ott van a Radiohead, akik az In Rainbows lemezt ingyen letölthetővé tették, a rajongókra bízva, hogy mennyit fizetnek érte. Rengetegen - természetesen az összes kiadó is - bukásukat jósolta, de épp ellenkezőleg történt: igenis fizettek a rajongók a lemezért, és így a díszdobozos, extrákkal ellátott kiadás is sikeres lett.

 

Paulo Coelho, a világszerte sikeres író is rádöbbent az Internet adta lehetőségekre. Meggyőződése, hogy a könyvkiadás nem fog az újságokkal, vagy a zenekiadókkal együtt meghalni, egyszerűen a műfaj jellege miatt. Aki könyvet akar olvasni, az nem monitoron fogja ezt tenni - vagy legalábbis nem egészen. Tapasztalatai szerint egyetlen csak interneten publikált könyvére egyáltalán nem érkezett visszajelzés - sem pozitív, sem negatív -, holott 5 hónap alatt több, mint egymillióan töltötték le. Az olvasás tehát még egy ideig megmarad régi formájában, ami nem feltétlenül baj.

 

 

coelho.jpg
Paulo Coelho

 

 

Nem Coelho volt persze az első, egyre több és több ismeretlen író teszi közzé könyveit, hogy azok a lehető legtöbb emberhez eljussanak, de a brazil sztáríró az első a „nagyok" közül, aki nem nevet akar magának szerezni, hanem új üzleti modellben gondolkodik. A történet érdekes: Oroszországban alig-alig fogytak Coelho Alkimista című könyve, akadozott a terjesztés, alig volt marketing. Az író megosztotta az orosz nyelvű változatot a BitTorrent-közöséggel, a könyv pedig terjedni kezdett. Ez pedig a papírkönyv sikerét is magával vonta, az első év alatt még csak 10 ezer, de a harmadik év végére az Alkimista már egymillió eladott példányon is túl járt.

 

Ezen fellelkesülve Coelho létrehozott magának egy Pirate Coelho nevű weboldalt, ahol könyveinek digitális, letölthető változataira mutató linkeket gyűjt. Ezt természetesen félhivatalosan csinálja, nem egyezkedett külön minden kiadóval, de bizonyos, hogy ő áll az oldal mögött, nyilvánosan tartott beszédeiben is ismertette már az orosz sikertörténetet, és a Pirate Coelho létrehozását.

 

Az ötlet bevált, az író könyvei tovább fogynak, miután már mindenki megteheti, hogy elolvassa - vagy beleolvasson - ingyen. Az új, nyílt üzleti modell tehát működik kicsik és nagyok esetében is. Örvendezzünk!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.