Hirdetés

Creative X-Fi Elite Pro



|

Hirdetés

A polifonikus hangzás terén a Creative Sound Blaster AWE sorozata hozott áttörést, erre a termékcsaládra talán még emlékeznek olvasóink. Ezt követően az 1997-es Comdexig nem nagyon hallatott magáról a cég — legalábbis a hangkártyák területén. Akkor azonban néhány hírmorzsát hintettek el a 10k1 hanglapkáról, amelyből aztán egy évvel később lett termék, SoundBlaster Live! néven. Később, az Audigy sorozat ezen is sokat javított, de forradalmi újdonságot nem tudott felmutatni. Most azonban a cég olyan fejlesztéseket vitt végbe a legújabb hangkártyájában, amelyekkel nagyon hosszú időre biztosíthatja vezető pozícióját.



A négy új alapkő
A Creative helyesen vette észre, hogy az eddigi lapkaarchitektúrák már idejétmúltak, és valami teljesen újra van szükség. Előző számunkban beszámoltunk az ATI új memóriavezérlőjéről, amelynek első hallásra nem sok köze van a hangkártyák új kialakításához, és mégis: az X-Fi éppen azt a gyűrűalapú elrendezést valósítja meg, mint az ATI X1k sorozata. Ha szétbonthatnánk egy hangvezérlő lapkát, négy nagyon fontos részegységet találnánk: egy mintafrekvencia-átalakítót (SRC), egy szűrőmotort, egy keverőt, valamint egy digitális jelfeldolgozó egységet (DSP). Mostanáig a jelnek lineárisan át kellett haladnia az összes állomáson. Az új gyűrűszerkezetben viszont bármelyik lépés kihagyható, így a jelnek csak a feltétlenül szükséges állomásokat kell érintenie. Ez óriási lehetőségeket nyit meg a programozók előtt: sokkal több és bonyolultabb hangfeldolgozási utasítást adhatnak a hangvezérlőnek, teljesítménycsökkenés nélkül.



Sőt, mindezt lényegesen jobb minőségben, ugyanis a Creative mérnökei nem elégedtek meg az architektúraváltással, de lecserélték a már említett SRC-t és a DSP-t is. Ezzel már érintettük is három újdonságot, az utolsó pedig a fedélzeti memória: az Elite Pro kiadáson ugyanis nem kevesebb mint 64 megabájt X-RAM kapott helyet. Utóbbi hallatán nem kell újabb technikai szakkifejezésre gondolni: ez csupán egy marketingfogás, hogy az „X” jelző minél több helyen szerepeljen a termékkel kapcsolatba hozható újdonságok révén.

A cikket teljes terjedelmében 2005. decemberi számunk 48. oldalán olvashatják.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.