Hirdetés

Csigavér, amerikaiak után nem kémkedünk!



|

Barack Obama szerint két független szervezet is monitorozza a botrányos PRISM programot.

Hirdetés

Tegnap délután mi is összefoglaltuk az amerikai hírszerzés (NSA) túlkapás-gyanús kémkedési botrányát, az elmúlt órákban az ügyben egyben történt rengeteg és semmilyen fejlemény. A kiszivárgott diavetítésen információforrásul megnevezett cégek némelyike – mint például a Google és Facebook – újból cáfolták a PRISM programban való részvételt, tájékoztatásuk szerint a vihar kitöréséig nem is hallottak róla. Ugyan időnként a törvényeknek megfelelnek kénytelenek kiadni bizonyos információkat specifikus felhasználókról, ám ezekben az esetekben mérlegelik a kérés jogi megfelelőségét.


Ennél érdekesebb, hogy Barack Obama elnök egy sajtótájékoztatón elismerte mind a Verizon Wireless adatszolgáltatási kötelezettségét, továbbá megerősítette a PRISM program létezését is. Sajnos az elnök technikai jellegű részletekbe nem ment bele, ráadásul ügyesen válogatta meg a szavait is, így az egyetlen nagyon gyakorlati információt az jelenti, hogy utóbbi esetében egyesült államokbeli, továbbá az országban tartózkodó személyekről semmiféle információt nem gyűjt tömegesen a hírszerzés.


Az elnök beszédével elsősorban a kedélyeket kívánta lehűteni: állítása szerint a PRISM programot két különböző kormányszerv (kongresszus és FISA) felügyeli, ráadásul állítása szerint a fékek és egyensúlyok rendszere is rendben van, így az adatgyűjtés során semmiféle törvénytelen vagy alkotmányellenes nem történik. Az adatbányászat célja a nemzetvédelem munkájának megkönnyítése, nem pedig a lakosok utáni kémkedés.


Obama állítása alapján a hírszerzés működésének titkosságának fenntartása elemi nemzetvédelmi érdek, ám ettől függetlenül nem kell rögtön rosszra gondolni, valójában mindenki rövid pórázon van tartva. Persze konkrétumokkal nem kívánt előrukkolni az elnök, így továbbra is mindent homály fed.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.