Hirdetés

Csőd szélén a WikiLeaks?



|

Működésének folytatásához a portálnak legalább 1 millió eurót kellene sürgősen összekaparnia.

Hirdetés

A WikiLeakshez adományokat eljuttató német Wau Holland Foundation friss jelentése alapján jókora bajban van a hírhedt portál, ugyanis 2010 óta folyamatosan és jelentősen csökkennek a fenntartásához felajánlott összegek. A lejtmenet egyik fő oka, hogy az említett év végén amerikai diplomácia dokumentumok kiszivárogtatására után pénzügyi blokád alá került Julian Assange szócsöve, hiszen a Mastercard, a PayPal és a VISA is megtagadta a Wikileaks ismert számláira való átutalást.


A portál tavaly júliustól kezdve a Wau Hollandon keresztül újból képes fogadni utalásokat, ám a körülbelül másfél éves elszigeteltség alatt felhasználta a tartalékának nagyját, ráadásul látszólag az adakozási kedv is alaposan csökkent. Az alapítvány beszámolója alapján január óta már csupán annyi pénz kerül a portálhoz, amely éppen fedezi a szerverköltséget, a Wikileaks megtakarításainak mennyisége pedig kritikusan alacsony szintre süllyedt, így amennyiben a webhely nem szed össze sürgősen körülbelül 1 millió eurót, akkor nyers adatok publikálásán túl nem lesz képes más érdemi tevékenységet folytatni.


Mint a fenti táblázatban is látható, a Wikileaks 2010-ben 1,33 millió euró bevételre tett szert, 2011-ben az összeg ennek körülbelül tizedére esett, tavaly pedig újból megfeleződött az adományok összege, jelenleg olyan 85 ezer eurónyi tartalékkal rendelkezik a portál. A kontextusba helyezés érdekében 2012-ben csak a kapott dokumentumok átnézése, rendszerezése és anonimizálása olyan 178 ezer eurójába került a WikiLeaks-nek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.