Hirdetés

Csoportmunka eszköz lett a Prezi.com



|

Ha kevésbé unalmas prezentációkat szeretne készíteni, fogadja meg az alapító tanácsait.

Hirdetés

 

Eddig is sokan használták a 2008-ban indult Prezi.com prezentációszerkesztőt, mely nagy mértékben elébe vágott a hagyományos szoftvereknek. A témáról természetesen mindenkinek a Microsoft PowerPoint vagy valamely alternatívája jut eszébe, melyek az évek során sok tekintetben túlhaladottá váltak. A PowerPoint egyetlen előnye a csoportmunka lehetősége volt, de mától ezt elvesztette, mert a Prezi.com is lehetővé teszi, hogy valós időben többen dolgozzanak ugyanazon a dokumentumon.

 

Néhány napja kibővült a Prezi.com a Prezi Meeting-el, ahol munkatársakat hívhatunk meg a projektbe, aki egyidejűleg dolgozhatnak a prezentáció különféle részein - képek, szöveg, videók és egyebek. Mindenkit avatarja jelképez a munka során és az éppen eszközölt változtatások azonnal láthatóak a többiek számára is. Nem csak azonnali üzenetek válthatók, kézi rajzvázlatainkat is megoszthatjuk a többiekkel.

 

Árvai Péter, a Prezi.com vezére a scobleizer.com-nak adott interjújában kifejtette, mik azok a PowerPoint-gyengeségek, melyek miatt a Prezi.com olyan sikeres tudott lenni. A hagyományos prezentációkészítők líneáris gondolkodási keretek közé szorítják az előadást. Először jönnek a piaci lehetőségek, majd a csapat, kihívások és a többi. A Prezi-ben viszont könnyen ide-oda mozoghatunk a diákkal teleszórt asztal felett, dinamikusan közelíthetünk és távolodhatunk, ami nagyon hatékonyan fókuszálja a hallgatók figyelmét. A PowerPoint is tartalmaz ugyan animációs elemeket, de ezekkel jobbára az amatőr animátor benyomást lehet csak elérni, szinte lehetetlen segítségükkel hozzátenni a bemutatóhoz vagy megfelelően irányítani a figyelmet.

 

A prezi.com illusztrációja
A prezi.com illusztrációja

 

 

Árvai az alapelvet, miszerint a kevesebb több Steve Jobs példáján keresztül emelte ki, aki soha nem használ egyetlen dián kilencnél több szót - ugyanakkor a hagyományos szerkesztők kedveznek a szöveghalmozásnak, ami unalmassá teszi az előadást. Ezt fokozhatja az egyhangú tipográfia, aminek a kiküszöbölésében a Prezi kezdettől élenjáró: természetesen más szerkesztőkben is állítható a betűtípus, de nem könnyedén. Ha jobb prezentációkat szeretnénk készíteni, Árvai Péter a prezi.com mellett a Presentation Zen blogot is jó szívvel ajánlja figyelmünkbe.

 

A Flash alapú prezentáció egy URL révén bárkivel megosztható, kár hogy a Flash miatt a felhasználói körből kimaradnak az iPad tulajdonosok, akikhez amúgy stílusban nagyon is illetne a Prezi.com. A szolgáltatás alapvetően ingyenes, de privát prezentációkhoz és a Prezi Desktop alkalmazás kényelméhez havi díjon keresztül vezet az út. Cikkünket a ComputerWorld.hu-tól vettük át.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.