Hirdetés

Decemberi ajándékszoftver: Stepshot 2011



|

A CyberLink PowerDirector 8 LE mellett a PC World decemberi száma mellé egy teljes verziós dokumentáció-készítő is jár.

Hirdetés

E havi egyik teljes verziónk segítségével (másikról itt olvashat) részletes, több lépésből álló leírásokat, kézikönyveket, ismertetőket tudunk készíteni, azokat pedig többféle formátumban menthetjük el és oszthatjuk meg másokkal. Így ha egy mélyebb informatikai ismerettel nem rendelkező ismerősünknek távolról kell elmagyarázni, hogy miként állítsa be az e-mail fiókját, akkor a legegyszerűbb, ha a programmal készítünk a folyamatról egy bemutatót, majd továbbítjuk azt, az emberek többsége ugyanis vizuális lény. Sőt olvasóink később 25 százalékos kedvezménnyel frissíthetnek az új verzióra.

 

 



Fontos, hogy a Stepshot telepítéséhez a .NET futtatókörnyezet 4.0-s változatának megléte szükséges. Szerencsére ezt nem nekünk kell manuálisan letölteni és telepíteni, mindezt a szoftver elvégzi helyettünk, amennyiben nem találja azt a gépen. Ha ez befejeződött (vagy már korábban is volt .NET a számítógépünkön), akkor már csak a célmappa megadása és a fájlok másolása van hátra és máris birtokba vehetjük az alkalmazást.

Ahogy azt a bevezetőben írtuk, a StepShot minden olyan leírás elkészítéséhez használható, amelynél a feladat lépéseit szeretnénk dokumentálni. Minden egyes lépéshez külön-külön készíthetünk ábrát és leírást, amelyben részletesen bemutathatjuk, hogy az adott szinten milyen elvégzendő teendők vannak.

Az alkalmazás gyakorlatilag egy nagy ablakból áll, amely két teljesen elkülönülő funkciót tartalmaz; ezek között a felül lévő fülekkel tudunk váltani. A History alatt a leírásunk vagy kézikönyvünk oldalait tudjuk rögzíteni, hozzáadhatunk teljesen üres oldalakat, illetve rögzíthetjük a teljes képernyőt vagy akár az aktuális ablak tartalmát is. Ez a rögzítés történhet „automata” és manuális módon is. Az utóbbinál egyesével, kézzel kell rögzítenünk minden egyes kockát, ezek a lehetőségek a Standalone Capture részben vannak.

 

 

 



Ennél sokkal egyszerűbb és fájdalommentesebb a fentebb már említett automata üzemmód, amely az elindítása után az aktuális ablak vagy a teljes képernyő tartalmát elmenti, méghozzá minden egérkattintásnál egy külön „képkockán”, így gyorsan fel tudjuk tölteni oldalakkal a „kézikönyvünket”. Ha ez a módszer túl sok képet rögzítene, például azért, mert nem szeretnénk minden egérkattintásnál új elemet a képeket tartalmazó listánkban, akkor bármelyiket törölhetjük is.

A „képkockákat” ezután az „Edit history item” fül alatt módosíthatjuk, szerkeszthetjük, illetve itt lehet őket különböző grafikákkal ellátni.

A képünkre húzhatunk vonalakat különböző vastagságban és színben, bármely végükön nyíllal vagy bogyóval, emellett elhelyezhetünk rajtuk különböző alakzatokat, például téglalapot vagy oválist, illetve szövegdobozokat is. Ezekbe természetesen tetszőleges feliratokat rakhatunk, amelyek színe és betűtípusa szabadon megváltoztatható.

 

 

 



Emellett lehetőségünk van szabálytalan alakzatok és kiemelések elhelyezésére is. Érdemes kiemelni, hogy a szoftver mind a hátteret, mind az összes grafikai elemet külön rétegként tárolja, így az utóbbiak később is szerkeszthetők maradnak, a helyzetük pedig egymáshoz képest megváltoztatható.

Exportáláskor természetesen a teljes képet az összes elemmel együtt menti el az alkalmazás, de ha a forrásfájlt megőrizzük, akkor bármely grafikai elemet továbbra is szabadon megváltoztathatunk. Ezen a szerkesztőfelületen bármelyik szöveges dobozt is jelöljük ki (a kis fehér nyíl eszközzel), egy új fül jelenik meg az ablak tetején, amelyben többek között a feliratok betűtípusát tudjuk megváltoztatni.

Amennyiben elkészültünk a teljes leírással, azt valamilyen „emészthető” formában el kell mentenünk azok számára, akiknek szánjuk. Ezt a History fül alatt található Export paranccsal tehetjük meg. A program többek között PDF, RTF és HTML kimenetet is képes előállítani, így nem okoz gondot a bárki számára megnyitható állomány elkészítése.

Adatok

- lépésekből álló „kézikönyvek” elkészítése
- képernyőképek rögzítése automatikusan minden kattintásnál
- egérkattintás megjelenítése a rögzített képeken
- megosztás Dropboxon, FTP-n és e-mailen keresztül
- alakzatok és feliratok elhelyezése
- rétegek használata
- exportálás HTML, RTF, PDF, XLS, MHT és JPG formátumokban
- Fejlesztő: Shot Solutions
- Ár: A PC World olvasóinak ingyenes - a licenc lejárta után pedig 25 %-os upgrade kedvezmény
- Web: stepshot.net

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.