Hirdetés

Digitális képalkotás



|

Hirdetés

Lassan talán hihetetlennek tűnik, de voltak a digitális fényképezés előtt olyan idők is, amikor egy régi fotó retusálása, egy nem kívánatos háttér cseréje vagy egy speciális effektus alkalmazása kizárólag speciális stúdiókban dolgozó jól képzett - és ennek következtében nehezen megfizethető - szakemberek kiváltsága volt. A digitális fényképezőgépek és képfeldolgozó szoftverek elterjedésének hála itt is beköszöntött a demokrácia.

Még az angol királyi család vonatkozásában is előfordult hasonló beavatkozás. Négy évvel ezelőtt, amikor William herceg „elfelejtett” mosolyogni egy családi esküvő alkalmával, egy későbbi képszerkesztő beavatkozás a Buckingham palotában hozta létre az alkalomhoz méltó mosolyt.




Digitális képek két forrásból érkezhetnek a számítógépünkbe: közvetlenül digitális fényképezőgépből, film- illetve síkágyas szkennerből. A legtöbb kezdőt rögtön itt a képek importálásánál zavarba hozza az, hogy mit is jelent a kép felbontása. Mi a legjobb felbontás, ha egy képet akarunk beszkennelni? És milyen felbontást használjunk, ha egy olyan fotót akarunk készíteni, amelyet e-mail mellé akarunk csatolni?

A dolgokat az a tény teszi igazán bonyolulttá, hogy a digitális fényképezőgépek és a szkennerek különböző módszerek alapján hozzák létre a kép digitális változatát.

A teljes cikk a 2004. májusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.