Hirdetés

Digitális személyi igazolvány külföldieknek is



|

Észtországban már nem csak a helyi lakosok, hanem a külföldiek is igényelhetnek digitális ID-t.

Hirdetés

A balti államról általában keveset hallani a hírekben, azt azonban már igen sokan tudják, hogy a digitális infrastruktúrát tekintve a világ élvonalába tartoznak. Ennek megfelelően Észtországban gyakorlatilag mindent el lehet intézni az interneten, szavazni, adót fizetni vagy tömegközlekedési jegyet vásárolni is pár kattintással tudnak. A digitális személyi igazolvány eddig csak a helyi lakosok számára volt elérhető, ami több problémát is okozott a külföldieknek és a letelepedni vágyónak.

 

Hirdetés

 

Az észt kormányzat ezért döntött úgy, hogy 2014 végétől a szükséges dokumentumok és biometrikus adatok megadásával, nagyjából 50 euró befizetésével bárki igényelheti a digitális ID-t, amit aztán okostelefonja SIM kártyáján tárolhat. Az Egyesült Királyságban és még néhány országban kísérleteztek már hasonló megoldásokkal, ám a magas költségek és az állami megfigyeléstől való félelem miatt nem lett semmi az egészből. Mindeközben az 1,3 milliós lakosságú Észtország reményei szerint 2025-re nagyjából 10 millió e-állampolgáruk lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.