Hirdetés

Dinamikus weblapot Joomlával 2.



|

Sorozatunk 2. részében bejelentkezünk az adminisztrációba és megismerkedünk a felhasználócsoportokkal. Eközben még megírjuk első cikkünket is.

Hirdetés

Belépés az adminisztrációba

Mivel a Joomla! adatbázisban tárolja a cikkeket, a HTML-oldal FTP-klienssel történő feltöltésével nem sokra megyünk. Ahhoz, hogy a háttérben tudjunk dolgozni, be kell jelentkeznünk az adminisztrációba (angolul back-end, magyarul kiszolgáló oldalnak is hívják). Keressük fel tehát a böngészőnkben a http://www.teweblapod.hu/administrator/ címet. A telepítéskor kapott alapértelmezett admin felhasználónevet írjuk be a Felhasználónév mezőbe, az alatta lévő Jelszó mezőbe pedig a telepítés 7. lépésében beírt jelszót. A Nyelv legördülő listában ajánlatos meghagyni az Alapértelmezett lehetőséget, mert a Joomla! felismeri a böngészőnk, ill. az operációs rendszer nyelvét, s amennyiben a rendelkezésre álló nyelvi kiegészítők között megtalálja, akkor automatikusan erre a nyelvre vált át. A bejelentkezéshez kattintsunk a Belépés gombra.


adminlog.png




1. Néhány globális beállítás testreszabása

 

Sikeres login után a vezérlőpulthoz érkezünk. Ugyanúgy ikonokat találunk itt, szám szerint tízet, mint a Windows vezérlőpultban.

 

vezerlopult.png

A rendszerrel való ismerkedést kezdjük néhány alapbeállítás testreszabásával. Ehhez kattintsunk a Globális beállítások ikonra (a Webhely menü Globális beállítások menüpontjával is ugyanide érkezünk).

 

A Webhely fülön a Metaadatok beállításai részben aktualizáljuk A hely globális meta leírása mező tartalmát.


globeall1.png

A szakértők szerint a kulcsszavaknak már nem sok jelentésük van, ezért az alatta lévő mezőből törölhetjük a globális kulcsszavakat.

 

Az oldalak gyorsabb betöltődése céljából a Kiszolgáló fülre átváltva, a Kiszolgáló beállításai részben engedélyezzük a GZIP oldaltömörítés lehetőséget, amennyiben tárhelyszolgáltatónk szerverén bekapcsolták ezt a funkciót. A Területi beállítások részben állítsuk be az időzónánkat. Magyarországon működő szerverek esetében ez UTC +01.00 vagy UTC +02.00, attól függően, hogy a szerver támogatja-e a nyári időszámításra történő átállást. Külföldi szerveren ennél nagyobb időeltolódás beállítása is szükséges lehet. (Érdekességképp hadd említsük meg, hogy a Joomla! 1.5-ben minden egyes regisztrált felhasználó be tudja állítani a saját időzónáját.)


globeall2.png

 

 


 

2. Kategória a szekcióban

 

Ahhoz, hogy cikket tudjunk írni, létre kell hoznunk számára egy szekciót, a szekción belül kategóriát. (Ez olyasféle csoportosítás, mint a nyomtatott sajtónál a rovat/alrovat). A Vezérlőpultban a Szekciókezelő gyorsikonra kattintva (vagy a Tartalom -> Szekciókezelő menüpontból) tehát megnyitjuk a szekciókezelőt, melynek eszköztárán kattintsunk az Új gombra.

 

szekciokez.png

A Cím mezőbe írjuk be a szekció nevét. Az alatta lévő Vagylagos cím mezőnek a keresőbarát webcímek generálásakor van jelentősége. Ha üresen hagyjuk, akkor a Joomla! mentéskor kitölti, viszont a szekciónévben lévő ő és ű betűt nem tudja behelyettesíteni s kihagyja, ezért jobban tesszük, ha saját magunk töltjük ki, vagy utólag módosítjuk. A Közzétéve paraméternél hagyjuk meg az Igen beállítást, maradjon most változatlanul a Sorrend és a Hozzáférési szint paraméter is. A Kép legördülőben válasszunk egy képet (tőle jobbra szemrevételezhetjük), a Kép elhelyezése legördülőben ajánlatos vagy a Balra, vagy a Jobbra lehetőséget választani. A Leírás mezőbe beépülő WYSIWYG-szerkesztőben adhatjuk meg és formázhatjuk a szekció tetszőleges hosszúságú ismertetőjét.


szekcio.png

A kategóriákat a kategória-kezelőben hozhatjuk létre. Megspórolhatunk néhány kattintást, ha a Tartalom menü Kategória-kezelő menüpontjából nyitjuk meg ezt a képernyőt. Az új kategória létrehozásához kattintsunk az Új gombra az eszköztáron.

 

kategoriakez.png

A kategóriát hozzáadó képernyőnek a felépítése hasonló ahhoz, mint ahol a szekciót hoztuk létre, a paraméterek köre viszont kibővült a Szekció legördülővel, a sorrendet pedig csak mentés után tudjuk módosítani.

 

kategoria.png




3. Az első cikk

 

A Tartalom menü Cikk-kezelő menüpontjából (vagy a Vezérlőpult Cikk-kezelő gyorsikonjára kattintva) juthatunk el a cikk-kezelőbe. Az eszköztáron elhelyezett Új gombbal nyithatjuk meg azt a képernyőt, ahol a cikket fogalmazhatjuk meg.

 

cikkezelo.png

A cikk megírásához, a szöveg formázásához, a képek beillesztéséhez, a hiperhivatkozások készítéséhez s még néhány más művelethez itt sincs szükség HTML-ismeretekre, mivel WYSIWYG-szerkesztőben dolgozhatunk. (A Joomla! fejlesztőcsapata a Moxiecode Systems által JavaScriptben fejlesztett TinyMCE editort integrálta, a Joomla! fejlesztői közösségének köszönhetően azonban más WYSIWYG-szerkesztők használatára is van mód). A szövegterület fölött írhatjuk be a címet és a vagylagos címet, választhatjuk ki a szekciót és a kategóriát, valamint eldönthetjük, hogy mentés után közzétesszük-e, s a címlapra kerüljön-e. A nagyon hosszú cikkeket alul az Oldaltörés gombra kattintva tagolhatjuk több oldalra. A Bővebben... gombbal pedig olyan töréspontot szúrhatunk be, mely a felhasználói oldalon annál a bekezdésnél osztja ketté a cikket a címlapon, illetve blog elrendezésben a szekció/kategória nyitólapján, melyre kattintva a látogató elolvashatja a cikk folytatását.

 

cikk.png

Jobb oldalt a Paraméterek - Cikk részben a Létrehozás dátuma mezőben tudjuk a cikk keltezését módosítani. Ezt abban az esetben ajánlatos aktualizálni, ha régen kezdtünk el egy piszkozatot, de csak most tesszük közzé. A Közzététel kezdete mezőben megadhatjuk, hogy mikortól legyen látható a cikk a felhasználói oldalon, az alatta lévő Közzététel vége mezőben pedig a befejezés dátumát állíthatjuk be. Ez a funkció a szervertől függetlenül működik, a Joomla! saját időzítője vezérli.

 


paramcikk1.png

A Paraméterek - Speciális részben a felhasználói oldalon látható elemek megjelenítésével kapcsolatos beállítások testreszabását végezhetjük el. Ugyanezeknek a beállításoknak egy részét megtaláljuk a Cikk-kezelő eszköztárán a Paraméterek gombbal megnyitható beállításokban is, viszont itt a cikknél az adott beállítást hatálytalaníthatjuk. Ez arra jó, hogy ha például nincs szükség a cikk írójának nevére, akkor a Szerző neve legördülőben válasszuk az Elrejtés elemet. Mentés után a front-enden nem lesz látható a szerző.


paramcikk2.png

Illusztrációkat feltölthetünk előre a médiakezelőből (vezérlőpult, vagy Webhely -> Médiakezelő menüpont), vagy pedig a szerkesztő alján elhelyezett Kép gombbal.

 

kepbeszur.png

A Joomla! 1.5-ben már egyszerre több fájlt is feltölthetünk a kiválasztott könyvtárba, azonban ez a képkezelési funkció szerényebb képességű a WYSIWYG-szerkesztő hasonló szolgáltatásához képest.

 

A cikk mentése után a Cikk-kezelőbe visszaérkezve időzzünk el ezen a képernyőn egy kicsit.

 

cikkezelo1.png

Figyeljük meg, hogy a Közzétéve és a Címlap oszlopban az ikonok az általunk választott állapotot mutatják, a Találatok oszlopban pedig majd követhetjük, hogy hány látogató kattintott rá a front-enden. Az eszköztáron hozzáférhető funkciókhoz ki kell jelölnünk a cikkeket. A törlés nem végleges eltávolítást jelent, hanem a cikk előbb a kukába kerül. Ha tehát véletlenül töröltük, még van esélyünk a visszanyerésére. A törlésre szánt cikkeket a Tartalom -> Cikk-kuka menüpontból megnyitható képernyőn tekinthetjük át, s állíthatjuk vissza vagy távolíthatjuk el. Az Archiválás eszköztárgombra kattintva a kijelölt cikkek a felhasználói oldalon egy releváns menüponton keresztül továbbra is hozzáférhetőek maradnak.

 

Ha meg szeretnénk változtatni a cikkek sorrendjét, akkor a Sorrend oszlopban lévő kis zöld nyilakkal léptethetjük őket lefelé, ill. felfelé.

 

Ugyancsak a Tartalom menüből (de a vezérlőpultból is) férhetünk hozzá a címlapkezelőhöz. E funkció hasznát a cikkek sorrendjének megváltoztatásánál érezzük csak igazán. A Joomla! alapértelmezésként a legújabb cikket sorolja az első helyre. Ha viszont van egy régebbi keltezésű, de az újabb cikknél fontosabb írásunk, akkor itt a címlapkezelőben feljebb vihetjük.


cimlapkezelo.png

Cikk írásához nem feltétlenül kell hozzáférés a kiszolgáló oldalhoz � megtehetjük a felhasználói oldalon is, amennyiben olyan felhasználócsoportba tartozunk, hogy van jogunk hozzá. Bejelentkezés után a Felhasználói menü Cikk beküldése menüpontjából hozzáférhetünk a WYSIWYG-szerkesztőhöz.

 

cikkfront.png

Többszerzős weblap esetén a Joomla! figyeli egy másik szerző által épp szerkesztett cikket, s az adminisztrációban jelzi ezt nekünk.

 


 

4. Menük és menüpontok

 

Egy weblapon több helyre kerülhet menü, melyet a Menük menü Menükezelő menüpontjából megnyitható képernyő eszköztárán az Új gombbal hozzáférhető oldalon készíthetünk el.

 

menukezelo.png

Mentés után a Menük menü gyarapszik az adott című menüponttal. A menük tárolják a különböző típusú menüpontokat, melyeket a menükezelőben az Új gombbal hozhatunk létre.

 

menupontkezelo.png

A megnyíló oldalon láthatjuk, létrehozhatunk menüpontot belső és külső hivatkozáshoz, készíthetünk elválasztót. A Vagylagos cím lehetőséggel egy meglévő menüpontra mutató hivatkozást hozhatunk létre, mellyel kiküszöbölhetjük a keresőoptimalizálási szempontból fontos dupla tartalom előidézését.

 

menupont.png

A fentiekben létrehozott szekcióhoz most belső hivatkozást fogunk készíteni. Kattintsunk a Cikkek elemre. A kinyíló ág Szekció csomópontjában válasszuk a Szekció blog elrendezés elemet. Ezáltal a szekcióban lévő cikkeket blog formátumban tekintik meg az olvasók a felhasználói oldalon, a szekcióban lévő cikkek bevezetőiből felépítve.

 

menupontcikk.png

A menüpontunk készítésének folytatásaként újabb oldal töltődik be, melyen megadhatjuk a menüpont címét és vagylagos címét. A Megjelenítés helye legördülőben kiválaszthatjuk, hogy melyik menübe tesszük. A Joomlában is fő- és almenüpontok létrehozására van lehetőség. Ezt a Szülőelem választópanelban adhatjuk meg: főmenüpont létrehozásához a Felső lehetőséget válasszuk.

 

menuponttipus.png

Most vessünk egy pillantást jobb oldalt a Paraméterek - Alapszintű részre.

 

parammenu.png

A Hasábok # mezőbe beírt érték határozza meg, hogy a felhasználói oldalon hány hasábba tördelje a Joomla! a cikkeket. Ettől függ ugyanis a Bevezetők # mezőben megadott cikkek bevezetőit hány hasábba tördelje. A Vezércikkek # mezőben látható érték szabja meg, hogy hány cikk legyen látható teljes szélességében, a bevezetők előtt. A Hivatkozások # mező értékétől függ, hogy a korábbi cikkek közül hányhoz lehet még hozzáférni.

 

parammenufront.png

Ha elkészültünk a paraméterek testreszabásával, a menüpont létrehozásához kattintsunk a Mentés gombra az eszköztáron.

 

A menüpontkezelő felépítése hasonló a cikk-kezelőjéhez: a Közzétéve oszlopban tehetjük a menüpontot hozzáférhetővé a látogatók számára, míg a Sorrend mezőben variálhatunk a rendezésen. Az Alapértelmezett oszlopban látható csillag jelenti, hogy a vele megjelölt menüpont weblapunk kezdőlapja. A Joomla! 1.5-ben bármelyik menüben lévő menüpontot megjelölhetjük alapértelmezettként, ha jelölőnégyzetét kijelöljük, s az eszköztáron az Alapértelmezett gombra kattintunk. (A Joomla! 1.0 a főmenü legelső menüpontját tekintette kezdőlapnak – a fentiekből látható, hogy a Joomla! 1.5-ben ez sokkal rugalmasabb lett.)

 

Törlés esetén a menüpontok sem tűnnek el végleg a rendszerből, hanem a Menük menüből hozzáférhető Menüpont kukába kerülnek, ahonnan a szükségeseket visszaállíthatjuk, a fölöslegeseket végleg eltávolíthatjuk.

 

kukamenu.png




5. A keresőbarát webcímek bekapcsolása

 

A Joomla! az alábbi példához hasonló lekérdezőnyelves URL-eket generál:

http://www.teweblapod.hu/index.php??option=com_content&view=article&id=1:udvozli-a-joomla&catid=1:friss-hirek&Itemid=50


Ezt úgy tehetjük a humán lények számára érhetőbbé, ha a globális beállításokban, a Webhely fülön, a Keresőoptimalizálás beállításai részben helyet kapott három beállítással próbálkozunk.

 

globeall3.png

A webcímek keresőbaráttá átírásához általában szükség van az Apache szerver mod_rewrite moduljára. A Joomla! 1.5-ben viszont mod_rewrite nélküli átírásra is van lehetőség, azzal a szépséghibával, hogy az URL-ben benne marad az index.php. Aktiválásához állítsuk igenre a Keresőbarát URL-ek paramétert. Ennek hatására ugyanannak a cikknek a webcíme ilyenné változik át:



http://www.teweblapod.hu/index.php/hirek/1-udvozli-a-joomla

Ha igenre állítjuk az Utótag hozzáfűzése az URL-ekhez paramétert, akkor a webcím végére beszúrja a .html kiterjesztést:

http://www.teweblapod.hu/index.php/hirek/1-udvozli-a-joomla.html

A mod_rewrite használatával még szebbek lesznek a webcímek:

http://www.teweblapod.hu/hirek/1-udvozli-a-joomla.html

A szakértők még mindig nincsenek megelégedve ezekkel az átírt webcímekkel, de a Joomla! 1.0 URL-jeihez képest ez már egy klasszissal jobb.

 

A Joomla! a generált keresőbarát URL-eket szerencsére nem az adatbázisban tárolja. Létezik több, nagyobb tudású URL-átíró bővítmény, melyek táblát hoznak létre az adatbázisban a webcímek tárolásához, amit forgalmasabb weblap esetén fontolóra kell vennünk.

 

 


 

6. Felhasználócsoportok

 

A tartalomkezelő rendszerek használatát nem csak 1 főre tervezik, hanem kisebb-nagyobb (akár nemzetközi) teamek dolgozhatnak ugyanazon a weblapon. A Joomla! a phpGACL rendszeren alapuló hozzáférés-vezérlése (ACL, access control list) ezért három fő felhasználócsoportot különböztet meg:

  • Mindenki: ők a semmiféle joggal nem rendelkező "mezei" látogatók; csak a felhasználói oldalon, mindenki számára közzétett tartalomhoz férhetnek hozzá.
  • Regisztráltak: a front-end olyan részeiek hozzáférésére jogosult felhasználók, melyekhez nem mindenki férhet hozzá. Három, különböző jogokkal felruházott csoportra tagolódik, lehetnek köztük a stábhoz tartozók (szerzők, szerkesztők, közzétevők).
  • Speciális: a back-endhez és a front-endhez egyaránt hozzáférhető felhasználók (kezelők, adminisztrátorok, főadminisztrátorok).

Telepítéskor a Joomla! főadminisztrátori jogot ad a telepítést végző személynek. A későbbiekben lehetőség van a felhasználók másik felhasználócsoportba történő áthelyezésére. Ehhez a Webhely menü Felhasználókezelő menüpontjából megnyitható képernyőn keressük meg a felhasználót. Kattintsunk a nevére, majd a betöltődő oldalon a Csoport választómezőben jelöljük ki az új csoportot, s az eszköztáron kattintsunk a Mentés vagy az Alkalmaz gombra.

 

Ha vannak olyan cikkeink, melyeket csak a regisztrált felhasználók olvashatják el, akkor a Globális beállítások képernyő Rendszer fülén, a Felhasználó beállításai részben állítsuk igenre A felhasználók regisztrálásának engedélyezése beállítást. Ebben az esetben az Új felhasználói fiók aktiválása beállítást is erősen ajánlott igenre állítani. Az aktiváló hivatkozás e-mailben történő megküldése némi védelmet jelent a spamrobotok ellen.

 

felhaszncsop.png

A felhasználócsoportok jogainak módosítására egyelőre nincs alapmegoldás, viszont létezik a fejlesztői közösség jóvoltából létezik ehhez kiegészítő. Várhatóan a Joomla! 1.6-nak lesz saját ACL-kezelője.

 

TIPP: Ha írunk egy cikket, melyet szeretnénk előbb megmutatni a stábnak a felhasználói oldalon (vagy csak le szeretnénk ellenőrizni, hogy is fog kinézni valójában), akkor a cikk hozzáférési szintjét Speciálisra állítva csak a speciális csoportba tartozó felhasználók tekinthetik azt meg.

 

*

A Joomla! sokkal többre képes a cikkek közzétételénél. A következő részben bemutatjuk a bővítménytípusokat, s megmutatjuk, hogy API-jának köszönhetően mivel egészíthetjük ki az alapfunkciókat.


A "Dinamikus weblapot Joomlával" sorozat részei:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.