Hirdetés

Döbbenetesen cinikusak az USA netszolgáltatói



|

Egyszerű oka van annak, hogy az amerikaik hihetetlen magas árakon neteznek.

Hirdetés

Hazánkban az internetkapcsolatok sebessége és ára alapján három nagyon különböző állapot áll fenn: az előfizetőknek vagy nagyon olcsón van gyors hozzáférésük, vagy drágán rendkívül lassú, vagy legrosszabb esetben jó ha mobilnetet tudnak használni, bár ez főként csak a kisebb falvakban jellemző. Utóbbiak lakosai ráadásul nem is bízhatnak valamelyik szolgáltató jóindulatában, hiszen a hálózat faluba való „behúzása” költséges mulatság, a várható előfizetői szám alapján pedig nem mostanában térülne meg a beruházás.


Ettől függetlenül nem csak hazánkban lehet mérgelődni a szolgáltatók hozzáállásán: valószínűleg kevesen tudják, de az Egyesült Államokban amilyen olcsók az informatikai termékek, olyan drágák a netkapcsolatok. Az MIT Technology Review a Google havi 70 dollárba kerülő gigabites Fiberjének apropóján utánajárt annak, hogy a szolgáltatók miért nem próbálnak új hálózatok építésével emelni a sávszélességeken és csökkenteni a havidíjakon.


A konklúzió enyhén szólva is döbbenetes: a Bernstein Research elemzője a portál kérdésére elmondta, hogy az USA vezető netszolgáltatói – a Comcast és a Time Warner Cable – jelenleg 97 százalékos haszonkulccsal nyújtják a szolgáltatásaikat. Ez Craig Moffet szerint szinte már komikusan magas, spekulációja alapján a cégek azért nem költenek hálózatfejlesztésre, mert akkor profitról kellene lemondaniuk. Lényegében tudatosan nem kívánnak olcsón gyors netet adni, a piac szimpla mérete miatt pedig még egy jó ideig nem kell aggódniuk az esetlegesen feltörekvő vetélytársaktól.


Összehasonlítási alapul a Comcast 6 megabites letöltési sebességet nyújtó csomagja 50 dollárba (~11 ezer forintba) kerül, míg a vállalat 105 Mbps csúcssebességű ajánlata havi 200 dolláros (~44 ezer forintos) kiadást jelent az előfizetőknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.