Hirdetés

DOS-ablak Windows alatt



|

Hirdetés

A problémát az okozza, hogy egyedi Autoexec.bat és Config.sys beállításokra lenne szükségünk, de XP alatt üresek voltak a fájlok. Mégis hogyan futtassuk ezt a régi alkalmazást az újabb rendszeren?A gond a kétféle Windows család felépítéséből adódik: míg a Windows 9x/ME tagok a régi DOS-alapokra készültek el, addig a Windows 2000/XP az NT hagyományait követi, ahol nem találhatunk mélyebb kapcsolatot a karakteres felületű operációs rendszerrel. Így a Windows XP-ben csak egy DOS-emulátor található, amelynek megvannak a maga előnyei is. Az egyik ilyen pozitív tulajdonsága, hogy minden emulációnak egyéni beállításokat készíthetünk, ezért az Autoexec.bat és a Config.sys beállítása sem ütközik akadályokba.

Először keressük meg a WindowsSystem32 könyvtáron belül az Autoexec.NT és a Config.NT állományokat, majd másoljuk át a DOS-os program mappájába. Ezután a másolatokat nyissuk meg, és írjuk át a program kívánalmainak megfelelően. Ha elkészültünk a beállításokkal, hozzunk létre egy parancsikont (például az Asztalon) a futtatandó szoftver számára. Ennek az ikonnak a tulajdonságlapját nyissuk meg a jobb egérgomb segítségével. A felbukkanó ablakban állítsuk be a különböző paramétereket az emulátor megfelelő használatához (memóriakezelés, ablakméret stb.), majd lépjünk a Program fülre, és kattintsunk a Speciális gombra. A megjelent kis ablakban írjuk be a testre szabott Autoexec.NT és Config.NT pontos útvonalát, fogadjuk el a változtatásokat, majd futtassuk a programot.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.