Hirdetés

E-könyv botrány: szemmel tartanák az Apple-t



|

Az illetékes bíró szerint üdvös lenne, ha egy pártatlan megfigyelő folyamatosan figyelemmel kísérné a cég tevékenységét.

Hirdetés

A bíróság várhatóan ezen a héten fog ítéletet hirdetni az Apple e-könyv perében. Az ügyben eljáró bíró szerdán jelezte: nem fog olyan szigorú büntetést kiszabni a cégre, mint amilyet az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (Department of Justice, DoJ) javasolt – mindazonáltal csalódott, mert a vállalat illetékesei nem mutattak kellő megbánást.

Denise Cote szövetségi bíró kijelentette: szükség lesz egy, a cég tevékenységét figyelemmel kísérő pártatlan megfigyelőre annak érdekében, hogy a cég ne követhessen el jogsértést. „Az eljárás során készült jegyzőkönyvekből kiderült, hogy az Apple otromba és agresszív módon semmibe veszi a jogszabályi elvárásokat – húzta alá a bíró. – Az Apple vezetői arra használták figyelemre méltó képességeiket, hogy megszervezzenek egy, az árak rögzítésére irányuló összeesküvést, minek következtében jelentősen nőttek az e-könyvárak... Az Apple számos lehetőséget kapott arra, hogy bebizonyítsa a bíróságnak, komolyan veszi ennek a jogi eljárásnak a tanulságait. Csalódottan kellett konstatálnom, hogy nem élt ezekkel a lehetőségekkel.”

Hirdetés

Cote szerint nincs szükség arra, hogy az Apple más tartalmak – köztük zeneszámok, filmek és televíziós sorozatok – forgalmazásával kapcsolatos szerződéseit korlátozzák. A bíró a DoJ azon javaslatával sem ért egyet, hogy kötelezze a cupertinói céget, tegye lehetővé a többi e-köny forgalmazó számára, hogy – térítésmentesen – a saját webáruházaikra mutató linkeket helyezhessenek el az iOS-alkalmazásokban. „Azt akarom, hogy ez az ítélet a lehető legkevésbé terhelje meg az Apple üzletmenetét” – mondta a Reuters tudósítása szerint.

A DoJ tavaly vádolta meg az Apple-t, hogy szövetséget kötött a hat legnagyobb amerikai kiadóval annak érdekében, hogy mesterségesen felverjék és magasan tartsák az e-könyvek árát. A kiadóknak sikerült peren kívül megegyezniük a minisztériummal; Cote júniusi ítéletében úgy határozott, hogy az Apple megsértette a trösztellenes törvényeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.