Hirdetés

E-mail-függőség



|

Hetente akár két munkanapot is eltölthetünk e-mailezéssel, hangzott el azon a sajtókonferencián, amelyet a Symantec és az ITTK szervezett a Budapesti Műszaki Főiskolán az e-mail használati szokásokról.

Hirdetés


A Symantec által a közelmúltban közzétett, 1700 számítógép felhasználó körében elvégzett kutatás szerint az európaiak életét nagyban meghatározza az e-mail. A megkérdezettek 75 százaléka ismerte el valamilyen szintű függőségét, valamint minden ötödik felhasználó a totálisan függők táborába tartozik; ők azok, akik pánikba esnek, ha nem férnek hozzá elektronikus leveleikhez. A kutatás négy jól elkülöníthető kategóriát állapított meg a felhasználók elektronikus levelezéshez való viszonyáról, amelyek a következők:

A tudatosak: a megkérdezettek 49 százaléka sorolható ide, ők azok, akik nem idegeskednek az emailjeik miatt, szigorúan csak a munkahelyükön és munkaidőben ellenőrzik levelesládájukat.

A totálisan függők: a megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozta, hogy kényszeresen ellenőrzik elektronikus leveleiket, és pánikba esnek, ha nem férhetnek hozzájuk.

Az elutasítók: a válaszadók 10 százaléka vallotta magát olyan technofóbnak, aki az e-mailt csak az alapvető rendeltetése szerint, és csak nagyon ritkán használja. Azzal szemben a verbális kommunikációt részesíti előnyben.

A passzívak: a megkérdezettek 6 százaléka, elmondásuk szerint, annyi e-mailt kap, hogy a levélhalmaz egy idő után teljesen átláthatatlanná válik, így a magukat idesorolt személyek még a postaládájuk megnyitásától is rettegnek.

A totálisan függők táborába tartozók töltik a legtöbb időt e-mailezéssel, mintegy 2,6 órát naponta. Ők legtöbbször már reggel kilenc óra előtt ellenőrzik leveleiket, valamint több levelet fogadnak és küldenek, mint a többi kategóriába tartozók.

A Symantec kutatás szerint a vállalatok 91 százaléka állítja, hogy 2005-ben az elektronikus levelek mennyisége mintegy másfélszeresére nőtt, így az alkalmazottak is több időt töltenek e-mailjeik olvasásával és megválaszolásukkal. A megkérdezettek 52 százaléka tölt naponta két óránál is többet levelezéssel, 15 százalék pedig napi négy óránál is többet, azaz hetente akár két munkanapnyi időt.

Úgy tűnik, hogy mára az e-mailnek a munkanapot is sikerült meghosszabbítania, az alkalmazottak 54 százaléka ugyanis már a 9 órai munkakezdés előtt megnyitja postaládáját, és délután 5-kor ellenőriz utoljára. Sőt, a megkérdezettek között akadt olyan is, aki már reggel hatkor megnyitja levelesládáját, és még éjfélkor is e-mailjeit böngészi!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.