Hirdetés

eBay: van értelme a magyar oldalnak



|

A központi eBay oldalak magyarítása már évek óta elérhető, ám az aukciós oldal idén októberben elindította a teljes egészében magyar eBay.hu-t. A rajta elérhető szolgáltatások és kínálat azonban rengeteg kérdést felvetett a felhasználók részéről - a válaszokra az eBay londoni központjában derítettünk fényt.

Hirdetés

Ha az ember felkeresi az eBay.hu-t, és tisztában van azzal, hogy az eBay.com-on tud aukciókra licitálni és bármilyen kategóriában vásárolni, eladni - nos, annak valóban elsőre szűkebbnek tűnhetnek a lehetőségek. Természetesen az oldal egy határozott koncepció miatt épül így fel, nem pedig azért, mert mondjuk a magyar felhasználókat másodlagos eBay-ügyfeleknek tekintik.

A magyar oldal lényege, hogy az amerikai, angol és német eBay oldalakról bárki tudjon vásárolni - igaz, csak a fix áras termékeket. Az egyszerűsítés azt célozza, hogy minél többen, minél könnyebben tudjanak termékeket beszerezni a nemzetközi piactéren - aki már rutinos volt a netes vásárlásban, azt eddig sem állította meg például a nyelvi akadály. Az aukció sajnos a nemzetközi tapasztalatok miatt került ki a kínálatból: első körben tavaly októberben indítottak lokalizált oldalakat Skandináviában, Csehországban, Oroszországban és Görögországban, de rövid úton a látogatók rengeteg reklamációt intéztek az eBayhez. Nem értették ugyanis a netes aukció mechanizmusát, sokan azt hitték például, hogy egy licit megtételével már az övék a termék, azt megvették szuper olcsó áron - s várták a csomagküldőt az áruval. Hiába van a Vaterának hála itthon fejlett netes aukciós "élet", más országok és persze az egységesítés miatt a cég feláldozta ezt a funkciót. Természetesen a nemzetközi oldalakon továbbra is lehet licitálni, ahogy eddig is - csak ahhoz a böngészést nem az eBay.hu-ról kell kezdeményeznünk.

Természetesen nagyon hasznos, hogy a számunkra megjelenített termékek eladóinak mindegyike garantáltan szállít Magyarországra, az árak és a szállítási költségek pedig forintban vannak feltüntetve. A termék nevén és leírásán kívül (ezeknél nyelvtudás hiányában a Google Translate-re kell bíznunk magunkat - erre link található a termékoldalon) minden magyarul van, és a Berlinben székelő terméktámogatás magyar munkatársainak hála, ha valami kérdésünk merül fel, hozzájuk fordulhatunk bizalommal.

Apróbb-nagyobb buktatót jelent azonban, hogy a fizetés csak az eBay saját "házi" fizetési megoldásán, PayPalon keresztül lehetséges. Nyilván, aki eddig is használta, annak nem jelent újdonságot, de éppen a megcélzott, kevésbé hozzáértő netes vásárlónak a magyar nyelven nem elérhető, és elismerten kicsit macerás regisztrációs metódus könnyen megfekheti a gyomrát. Cserébe csak egyszer kell átesnünk rajta, s cserébe egy nagyon biztonságos fizetési mód áll a rendelkezésünkre, amelyen keresztül például garantáltan visszakapjuk a pénzünket, ha egy eladó mégsem szállítja le a megvett terméket.

Az eBay tehát nem a Vatera-Teszvesz aukciós oldalak piacára vetett szemet, hanem az azokon forgalmazó cégek és az egyéb netes boltok vásárlóira. Alina Prawdzik, az eBay európai bővítési stratégiájáért felelős vezetője szerint a külföldi oldalakon is a forgalmazás 80%-át a fix áras termékek teszik ki, hiába ismerjük az oldalt leginkább az aukciós funkciójáról. Való igaz, hogy kitartó keresgéléssel lehet olyan ajánlatokat találni uniós eladók kínálatában, amelyek még szállítási költséggel terhelve is olcsóbbak, mint itthon, ám ne feledjük, hogy például egy amerikai vásárlás esetén vámmal is kalkulálnunk kell (erre egyébként az eBay is felhívja a figyelmet az adott vásárlás előtt).

A "csendes" októberi bevezetés óta egyébként jelentősen nőtt a magyar eBay-felhasználók száma, akik leginkább a mobil-, okostelefon- és digitáliskamera-tartozékokat, -tokokat veszik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.