Hirdetés

Egy New York-i bíró szerint legális az NSA adatgyűjtése



|

Két szövetségi bíró az elmúlt hetekben eltérően ítélte meg az NSA adatgyűjtési gyakorlatát. A legfelsőbb bíróság tehet igazságot.

Hirdetés

William Pauley, New York állam déli kerületének szövetségi bírája pénteki ítéletében törvényesnek minősítette az NSA tömeges hívásinformáció-gyűjtését. Pauley egy, az American Civil Liberties Union által James Clapper, az USA Nemzeti Hírszerzési Szervezetének igazgatója ellen indított perében hirdetett ítéletet; érvelése szerint az amerikai alkotmány negyedik kiegészítése nem vonatkozik az olyan adatokra, amelyek egy harmadik fél – jelen esetben a telefontársaságok – birtokában vannak.

Hirdetés

Pauley bíró véleménye szöges ellentétben áll annak a Columbia kerületi bírónak a véleményével, aki egy néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott ítéletében alkotmányellenesnek találta az NSA megfigyelési gyakorlatát – amelynek részleteit az ügynökség egyik kiugrott munkatársa, Edward Snowden hozta nyilvánosságra idén júniusban.

A The New York Times cikkírója szerint az egymásnak ellentmondó ítéletek miatt valószínű, hogy a kérdés előbb-utóbb a legfelsőbb bíróság elé kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.