Hirdetés

Egyre kevesebben használják a fájlcserélőket



|

Hirdetés

A legtöbben a lemezkiadók jogi fenyegetései, illetve a fájlcserélő hálózatokon terjedő vírusok, trójai programok és a kéretlen reklámok miatt maradnak távol a p2p hálózatoktól, azonban a szemfüles zenerajongók új módszereket találtak a dalok terjesztésére.

Ahogy az Egyesült Államokban egyre több legális zeneletöltő szolgáltatás indul, egyre kevesebben használják a fájlcserélő szolgáltatásokat, legalábbis ez derül ki a Pew Internet & American Life Project kutatásából. A legfrissebb adatok szerint az internetről zenét letöltőknek már csak 21 százaléka használja az ingyenes fájlcserélő szolgáltatásokat, míg egy évvel korábban ez az arány még 58 százalék volt.

A peer-to-peer hálózatok népszerűségének csökkenése azonban nem jelenti a fájlcsere visszaszorulását, a Pew Internet & American Life Project szerint a dalok teljesen új utakon terjednek, például azonnali üzenetküldőkön, blogokban, vagy hordozható lejátszókban.
A zenevásárlók jelentős része használ segédprogramokat arra, hogy a letöltött dalokat megszabadítsa a másolásvédelemtől és aztán különféle módon továbbadja őket.

A legális szolgáltatások terjedésével és fejlődésével egyre növekszik azok száma, akik kipróbálják azokat. A megkérdezettek 43 százaléka azt mondta, hogy már vásárolt legálisan zenét az interneten, míg tavaly februárban csak a nyilatkozók 24 százaléka próbálta ki a nagy zeneboltokat. Olyanok is vannak, akik teljesen elhagyták az ingyenes fájlcserélőket és csak legális forrásból töltenek le zenét.
Érdekes módon a fájlcserével felhagyó internetezők több mint negyede azt állította, hogy a legfőbb távoltartó erőt számukra a RIAA (Recordin Industry Association of America) által indított jogi kampány jelenti, további 15 százalék pedig a hálózatokon beérkező vírusok, kémprogramok, kéretlen reklámok miatt ábrándult ki a fájlcseréből. A legális szolgáltatásokra váltók mellett vannak olyanok is, akik teljesen kiábrándultak a zeneletöltésből és már kizárólag boltokba járnak, CD-ket vásárolnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.