Hirdetés

Egyre többen neteznek

|

A szélessávú internetelérések száma meghaladta az 1,1 milliót.

Hirdetés

A hagyományos telefonvonalon szélessávú internetszolgáltatásra, azaz xDSL-re előfizetők száma áprilisban a márciusihoz képest 1,52 százalékkal 669 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,56 százalékkal közel 337 ezerre nőtt.

 

Az Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a szélessávú hozzáférések száma április végén 1 millió 6 ezer volt (március végén 988 ezer).

 

A négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így - a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva – a teljes magyarországi szélessávú előfizetői tábor meghaladja az 1,1 milliót.

 

Rohamosan szűkülő vezetékes piac

 

Áprilisban folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése. A vonalak száma közel 4 ezerrel 3,327 millióra csökkent. Így a negyedik hónap végére a 100 főre jutó vonalszám a márciusi 33,10-ről 33,07-re csökkent. A háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya április végén 66,07 százalékos volt – márciusban ez a mutató még 66,10 százalékon állt.

 

A kezdeményezett hívások időtartama áprilisban 667 millió perc volt, azaz 9,32 százalékkal kevesebbet telefonáltunk, mint márciusban. Csökkent az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama, a márciusi 220,8 percről 200,5 percre, és a kezdeményezett hívások átlagos hossza is, 3,17 percről, 3,07 percre.

 

A közvetítőválasztást igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 1,41 százalékkal 830 ezerre nőtt. Az előfizetők a márciusi 11,77 százalék után áprilisban a hívások 11,88 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül és összesen 79 millió percet telefonáltak így.

 

Áprilisban az előfizetők 5 619 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a számhordozhatóság 2004. január elsejei bevezetése óta hordozott vezetékes számok száma összesen 196 998-ra emelkedett.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.