Hirdetés

Egyszer írható műanyag memória



|

Hirdetés

A kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy egyszer írható memóriacellát, amely több gigabájtnyi információt képes tárolni, miközben előállítása olcsó, hiszen egy általánosan használt műanyagot és kis mennyiségű szilíciumot igényel. A találmányról a Nature magazin csütörtökön megjelent száma tudósít. A műanyag polimer neve PEDOT, jellemzője, hogy alacsony feszültség esetén vezetőként viselkedik, míg magasabb feszültség esetén félvezetőként, magyarázta Craig Perlov, a HP Labs kutatója. A kutatók biztosítékokat vittek fel az anyagra, és amikor bizonyos területeit nagyfeszültségnek tették ki, azon kiégett és ki nem égett biztosítékok permanens mintázata jött létre, melyben a kiégett biztosítékok alkotják a digitális zérusokat, a ki nem égett biztosítékok pedig a digitális egyeseket, mi által az eszköz tárolni tudja az adatokat. „A cél egy olyan eszköz létrehozása, amely ugyanúgy használható, mint a flashmemória a digitális kamerákban és az MP3 lejátszókban”, magyarázza Perlov.




A flashmemória, akárcsak a PEDOT-memória állandó elektromos töltés nélkül is tárolni képes az információkat, szemben a PC-ben használt RAM lapkákkal. Azonban egy felhasználó nem fog pénzt kiadni olyan memóriára, amelyre csak egyszer lehet írni - hacsak nem annyira olcsó, mint amilyennek az új technológia a nyersanyagai miatt ígérkezik. A kutatók már olyan memóriakockákban gondolkoznak, amelyekben egy köbcentiméternyi 1 gigabájt terjedelmű információt képes tárolni. A terveik közt szerepel még, hogy idővel megtalálják a módját annak is, milyen eljárással hozható létre újraírható memória.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.