Hirdetés

Elege lett a Microsoft tanácsának Steve Ballmerből



|

A Nokia felvásárlásának kierőszakolása volt az utolsó csepp a pohárban.

Hirdetés

Az utóbbi körülbelül két évben minden informatika iránt érdeklődő külső szemlélő számára nyilvánvaló vált, hogy a Microsoftnál folyamatosan óriási változások mennek végbe. A vállalat képes volt előállni egy egyedi és érdekes mobilos operációs rendszerrel, ám ami ennél sokkal meglepőbb, hogy a Windows 8-cal kezdődően volt mersze óriási és megosztó változtatásokat végrehajtani a számítógépekre szánt operációs rendszerében.
 

Hirdetés


Nem elhanyagolható, hogy az utóbbival párhuzamosan a vállalat az egyelőre nem túlságosan nagy sikerű Surface táblagépeivel a hardveres piacra is belépett (az XBOX és perifériagyártó üzletágak megléte más tészta), továbbá most már napokon belül formálisan is véglegesedhet a Nokia mobilos üzletágának felvásárlása. Végül nem elhanyagolható, hogy körülbelül egy hónapja Steve Ballmer helyett már Satya Nadella a redmondi óriáscég vezérigazgatója, elődje immáron csak a Microsoft igazgatótanácsának tagja.


Az utóbbi évek összes nagy meglepetése közül talán Steve Ballmer visszavonulásának tavaly őszi bejelentése okozta a legnagyobb megütközést, ám a Bloomberg ennek okait belsős források beszámolói alapján összetenni kívánó cikke alapján már jó ideje nőtt az igazgatótanácson belüli elégedetlenség a férfival szemben. Ballmer a 2000-ben történt hatalomra kerülése óta számos rendkívül rossz döntést hozott, azonban ez egyrészt elkerülhetetlen, másrészt pedig irányítása alatt a vállalat megtriplázta a profitját, így minden bakija ellenére bukott vezetőnek semmiképp sem nevezhető.
 


Ballmer valódi problémái a Windows Vista óriási bukása ellenére az utóbbi nagyjából 7 évben kezdődtek, hiszen a szűklátókörűségének köszönhetően a Microsoft nem fordított figyelmet az érintős okostelefonokra és táblagépekre: ugyan ezen típusú eszközökkel jóval az Apple termékeinek kiadása és Google Android platform bemutatása előtt foglalkozott a vállalat, ám a vezetés nem tudott mit kezdeni velük. A konkurencia működőképes termékeinek piacra kerülése letolt nadrággal érte a Microsoftot, így a cég óriási helyzeti és kompetitív hátrányba kerülve kényszerült megkezdeni az új típusú eszközökön jól használható szoftvereinek fejlesztését.


A befektetők természetesen Steve Ballmert okolták a problémáért, ám a megoldás sürgetése során arra nem számítottak, hogy az igazgató rögtön a hardverpiacra is be kíván lépni. A Bloomberg beszámolója alapján a Surface táblagépek szükségessége alaposan megosztotta a Microsoft igazgatótanácsát és befektetőit, ráadásul a rossz eladások a szkeptikusok véleményét támasztották alá.
 


A férfival szembeni elégedetlenség állítólag tavaly nyáron érte el a tetőpontját, mikor Steve Ballmer bejelentette az igazgatótanácsnak a Nokia mobilos és térképészeti üzletágának felvásárlási szándékát. Ennek oka az volt, hogy a Stephen Elop vezette finn cég és Microsoft közti Windows Phone-os szerződés idén februárban lejárt, ezek után pedig a telefongyártó át kívánt állni az Android operációs rendszer használatára, azaz mobilos téren erős hardveres szövetséges nélkül maradt volna a redmondi vállalat.


A tanácsot állítólag sokkolta a terv, többek közt Bill Gates és Satya Nadella is ellene szavazott, bár utóbbi végül átállt Ballmer pártjára. Az ötletének első körben való elvetése után Ballmer állítólag olyan ideges lett, hogy konkrétan üvöltött a tárgyalóban, amely a legutolsó csepp volt a pohárban. A beszámoló szerint a tavaly novemberi részvényesi gyűlésen Ballmert és Gates-t a Microsoft jogi igazgatójának kellett összebékítenie, ugyanis nem kívántak együtt megjelenni a befektetők előtt.


A Nokia mobilos üzletágának felvásárlását végül jóváhagyta az igazgatótanács (a térképészeti részleget túl drágának találták), ám Steve Ballmernek már nyilvánvalóan nem volt jövője a cégnél, így végül a vezérigazgatói posztjáról lemondás mellett döntött, mire kezdetét vette a Satya Nadella kinevezésével végződött hajtóvadászat az új CEO után.


(Fotó: ImagineCup)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.