Hirdetés

Elektronikus aláírás az adó bevallásoknál



|

Hirdetés

A következő előrelépésre 2005. április 1-től lehet számítani, amikortól a hosszú távú hitelességet biztosító elektronikus aláírással történő adóbevallás, várhatóan már nem csak a legnagyobb adózók kiváltsága lesz, hanem az bármely adózó számára elérhetővé válik. A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak az adóhatósághoz hasonlóan tetemes mennyiségű energiát és munkát takaríthatnak meg évente, a bevallók számára pedig megszűnik a papír, a nyomtatási, a tárolási költség, illetve a postai sorbanállásból fakadó időveszteség.




A NetLock Kft. szerint az elektronikus magánnyugdíjpénztári tagdíjbevallásra való áttérés jelentős mozzanata az elektronikus ügyvitelnek, mivel kibővíti az elektronikus bevallások körét és lehetővé teszi a szolgáltatók piaci alapon történő kiválasztását. Komoly előrelépést az fog mutatni, ha az elektronikus aláírással történő adóbevallások hitelesítéséhez szükséges tanúsítványok az elektronikus aláírásról szóló törvény szellemének megfelelően a piacról lesznek beszerezhetők.



„Tudomásunk szerint a jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt álló, társadalmi egyeztetésen már átesett rendelet konform a közelmúltban elfogadott és hamarosan hatályba lépő közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvénnyel. Ennek 160. § (2) bekezdése ugyanis kimondja, hogy ha az ügyfél legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással rendelkezik, a kérelem az ügyfél elektronikus aláírásával ellátva a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül vagy közvetlenül a hatósághoz benyújtható.” – mondta dr. Nagy Zsolt, a NetLock Kft. jogász munkatársa. Az EU országokban már régóta alkalmazott elektronikus ügyintézési módok tehát már Magyarországon is utat törnek maguknak. Végre elindulni látszik egy piaci folyamat, amely hazánkban is elősegítheti a kellően biztonságos technológiák alkalmazását, elősegítve ezzel a gazdaság hatékony működését.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.