Hirdetés

Elektronikus papír a Canontól



|

Hirdetés

A technológia, amely legkésőbb a jövő év elején megjelenik a piacon, valószínűleg az egyik legfontosabb komponensévé válik a jövő elektronikus eszközeinek, így az elektronikus könyveknek és újságoknak.Az új kijelzőnek több előnye is van a jelenleg használatosokkal szemben. Az legnagyobb különbség az, hogy az új termék mindössze 0,25 milliméter vastag, két és félszer vékonyabb, mint egy közönséges könyvborítónak használatos kartonpapír. Másrészt a felhasznált megoldások miatt ez a kijelző pusztán egy "egyszerű" műanyagfilm szendvicsszerkezet, szemben az LCD képernyőkkel, ahol a folyadékkristályokat üveglapok közé zárják. A műanyag felhasználása miatt a Canon display mellesleg lényegesen könnyebb és sokkal kevésbé törékeny, mint a hagyományos LCD kijelzők.

Az eszköz az elektrosztatikus vonzó- és taszítóerőt felhasználva rajzolja ki az alakzatokat. Ez egy további igen fontos újdonság, ugyanis csak az alakzatok letöltéséhez van szükség energiára, a fenntartásukhoz nincs. Azaz, ha áramszünet, az akku lemerülése, vagy bármely más ok miatt a kijelző nem kap áramot, a megjelenített információk nem vesznek el.

A képernyő egyelőre csak viszonylag kis felbontással és monochrom kivitelben készül, de a fejlesztők már dolgoznak a 200 dpi felbontású színes változaton is. Ennek piacra kerülését azonban csak 2007 tájára várják a Canon szakemberei.

A rugalmas kijelzők gyártását több cég is célul tűzte ki. Alig egy hónapja, hogy a Pioneer szakemberei bemutatták azt a prototípust, amely az elektroluminescencia (élő szervezetek fénykibocsátó képességének) elvén (EL) működik, s egy filmszubsztrátumon alapul, s szintén meg lehet hajlítani. Korábban angol kutatók is bejelentettek egy fénykibocsátó polimerekből (LEP) épített meghajlítható kijelzőt.

Ezeknek számtalan új felhasználási területük lehet, hiszen a képek megjelenítése eleddig mindig egy síkban történt. De ennek hamarosan vége. Sőt az új technológia megteremti a lehetőségét az elektronikus könyvek és újságok gyártásának is, hiszen a kijelző papírként kezelhető, de a tartalma törölhető, s a felület más információkkal újratölthető.

A Canon hivatalos honlapja

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.