Hirdetés

Elektronikus útlevelek itthon is



|

RFID-lapkákkal felszerelt okmányokra cserélik a régebbi változatokat.

Hirdetés

Minden aggályoskodás ellenére augusztus közepén megindult az amerikai útlevelek vezeték nélküli rádiós technológiával történő felszerelése. Az új okmányban saját jeladó található a tulajdonos adataival, amely így ránézés nélkül is leolvasható adatellenőrzés céljából. A határozat célja –- az egy fokkal modernebb ügyintézés bevezetésén kívül –- a repülőterek zsúfoltságának csökkentése, az új módszerrel ugyanis sokkal gyorsabban megy a ki-, és beszállás. Az új útleveleket hamisítani is sokkal nehezebb: egyrészt speciális, RFID-lapkát tartalmazó alapanyagra van szükség, másrészt abban el is kell helyezni a használó személyes adatait, ami viszont csak egyedi kódolással lehetséges.

Mivel a tengeren túl jövő hónaptól már csak ilyen okmányokat fogadnak el a külföldről érkezőktől, az EU államainak is fel kell készülniük a cserére. Hamarosan a hazai hivatalok is megkezdik az új, kék helyett vörös színű könyvecskék szolgálatba állítását, amely állampolgárságunkon kívül már úniós tagságunkat is igazolja majd.

A személyi jogok őrei elsősorban a miatt aggódnak, hogy a zsebünkben lévő útlevélből egy mellettünk álló ember gyakorlatilag észrevétlenül kiolvashatja személyes adatainkat. A gyártó azzal védekezik, hogy az adatok csak egyben, fényképpel együtt tárolhatók el, ily módon pedig a helyzet ugyanaz, mintha valaki egy régi típusú személyi igazolványt lopna el: úgysem használhatja, mivel a képről egyértelműen megállapítható, hogy nem ő az eredeti birtokos. Puding próbája az evés, szól a bölcs mondás –- valószínűleg itt is csak menet közben derül majd ki, mennyire biztonságos az új okmány. Az elterjedést eleinte némiképp gátolhatja az a tény, hogy az elkészíttetés közel 20 ezer forintnyi dollárba kerül az amerikai polgároknak. Itthon az állam teljes egészében magára vállalja a költségeket abban az esetben, ha az ügyfél önhibáján kívül van szükség a cserére, például lejárt érvényességi idő miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.