Hirdetés

Blokkolta a Google DNS-t a török kormány



|

Jelenleg elsősorban a Youtube-ra próbálhat nyomást gyakorolni a rezsim.

Hirdetés

Ugyan Törökországban köztudottan nem a legszebb napjait éli a demokrácia, azonban néhány nappal ezelőtt mégis mindenkit meglepett, hogy a török kormányfő ukázára blokkolva lett az országban a Twitter elérése, amely ellen ráadásul még az ország államfője is felszólalt a közösségi hálózaton.

 

Hirdetés


Időközben nem sok minden történt az ügyben, ám a blokád némileg erősebb lábakra került, ugyanis az ország netszolgáltatói már konkrétan blokkolják a Twitter szervereivel történő kommunikációt. Eddig csak a „twitter.com” webcímhez tartozó IP-cím megadását manipulálták a hálózatukon, azaz ha a felhasználók manuálisan átállították az operációs rendszerük által használt DNS-szervert, akkor máris újból elérhető volt a mikroblog. A DNS-szerver feladata, hogy elárulja a felhasználó webböngészőjének a meglátogatni kívánt webhely IP-címét, így létrejöhet a kliens és szerver közti kapcsolat.


Törökországban a cenzúra bevezetése tán a Twittert elérni kívánók elsősorban a Google publikus DNS-szerverét használták a blokád kikerülésére, azonban a török netszolgáltatók mostanra letiltották a keresőcég szolgáltatását. Mindez újfent nem sokat ér, ugyanis VPN-kapcsolatot vagy Tor hálózatot használva a török felhasználók továbbra is könnyen elérhetik a Twittert.


Végül megemlítendő, hogy a török kormány az utóbbi napokban a YouTube-ot próbálta bárminemű siker nélkül egyes állítólagos korrupciós ügyeiket bizonyító felvételek törlésére kényszeríteni: kíváncsian várjuk, hogy az illetékesek megpróbálják-e majd (előre borítékolható hatékonysággal) kicenzúrázni a videomegosztót.


Érdekességként megemlítendő, hogy a Twitter „blokkolása” óta 138 százalékkal emelkedett a Törökországból küldött tweetek száma.


(Forrás: The Next Web, 9to5Google)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.