Hirdetés

Életeket menthet az éjszakai chat



|

Hirdetés

A "Chasing the Sun" (Napüldözés) nevet viselő projekt az első ilyen jellegű nemzetközi virtuális referencia-szolgáltatás az egészségügyi szakértők számára. A szolgáltatás internet alapú chat-kommunikációt használ arra, hogy a világ másik oldalán fekvő, más időzónában lévő város könyvtárosai is meg tudják válaszolni a normális munkaidőn kívűl dolgozó orvosok és ápolók a késő este beérkező páciensekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseit. A hivatalosan a múlt héten beindult szolgáltatást jelenleg a nagy-britanniai Queen Elizabeth Hospital és a Royal Adelaide Hospital-ban dolgozó klinikai alkalmazottak veszik igénybe, de tervezik a szolgáltatás több országra történő kiterjesztését is.

"A szolgáltatás a még pályakezdő orvosok és ápolók számára nyújthat segítséget az olyan helyzetekben, mikor egyszerűen nincsen idő kivárni míg kinyit a szakkönyvtár, hogy utánanézhessenek valaminek" - magyarázta a projekt vezetője, Mary Peterson. A szolgáltatás alapkoncepciója 2001-ben ötlött fel a brit National Health Service egyik ausztráliai látogatásakor ötlött fel. A saját tervezésű chat-programmal az egészségügyi alkalmazottak azonnal választ kaphatnak kérdéseikre a másik időzónában lévő könyvtárosoktól. A minél gyorsabb segítségnyújtás érdekében könyvtárosok oldalán lévő kezelő-felület lehetővé teszi az előre összeállított válaszok küldését is, valamint megjeleníthető az adott problémával kapcsolatos összes válasz és előzmény. Az egyes chat-ülések átruházhatók más könyvtárosokra is, amennyiben tőlük pontosabb válaszok kaphatók. Az ilyen magas szintű együttműködés azért lehetséges, mert a nagy-britanniai és az ausztrál egészségügyi kiképzési módszerek nagymértékű hasonlóságot mutatnak; a megfelelő szolgáltatási szint és az erőforrások megteremtése, valamint a megfelelő chat-szoftver megtalálása azonban több évet vett igénybe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.