Hirdetés

Elfogadták a HD-DVD szabványt



|

Hirdetés

A DVD-Fórumot több mint 220 elektronikai, szórakoztatóipari és szoftvercég alkotja. A szeptember 22-én megtartott tajvani találkozón a szövetség elfogadta a HD DVD-RW fizikai jellemzőinek 1.0-s sorszámú specifikációját, amely egy egyrétegű DVD-lemezen 20 GB tárolókapacitást biztosít. Ez elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a gyártók megkezdhessék az új technológiákat felsorakoztató médium tömeggyártását.

Ugyanazon az ülésen elfogadták a HD DVD-R lemezek 0.9-s verzióját is, amelyek 15GB-nyi tárolókapacitású, egyrétegű lemezek lesznek majd, továbbá négy, a HD-DVD-vel kapcsolatos audiokodekről is döntést hoztak. Ennek a lemeznek az 1.0-s verzióját 2005 februárjában fogja elfogadni a szövetség, míg a HD-DVD-ROM 1.0 verziójú jellemzőinek leírásáról már júniusban döntöttek: azok egyrétegű 15 GB-os, és kétrétegű 30GB-os adathordozók lesznek.

Ezek a döntések a legújabb lépési annak a harcnak, amit két nagy szabvány a DVD-lemezek a sokkal nagyobb kapacitású optikai lemezekre történő lecserélésének érdekében folytat egymással. A Sanyo a HD-DVD technológia Blu-ray-jel szembeni egyszerűségére hivatkozva augusztusban jelentette be, hogy HD-DVD szabványt használó komponenseket és lejátszókat fog gyártani, amelyel a Toshiba mellett elfoglalta a harmadik nagy gyártó helyét, amely a HD-DVD szabványt részesíti előnyben; a cégek szeptember 27-én szövetségre léptek a HD-DVD formátum elterjesztésének érdekében. A HD-DVD formátummal szemben a Sony, a Dell, a HP, a Hitachi, az LG, a Matshusita, a Mitshubishi Electric, a Philips, a Pioneer, a Samsung, a Sharp, a TDK, és a Thompson által támogatott Blu-ray formátum áll. A múlt héten a Sony Computer Entertaiment azt közzé tette, hogy PlayStation 3 játékkonzolja kompatibilis lesz a Blu-ray szabvánnyal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.