Hirdetés

Elhunyt az Apple Macintosh atyja



|

Hirdetés

Sokan Steve Jobsnak, az Apple jelenlegi elnök-vezérigazgatójának tulajdonítják a Macintosh megtervezését, ez azonban csak részben igaz. A számítógép eredetileg Jef Raskin agyában született meg, aki a projekt indulásakor az Apple minőségbiztosítási felelőse volt.


Raskin 1978-ben csatlakozott az Apple Computerhez, ő volt a vállalat harmincegyedik alkalmazottja. Az ő irányítása alatt született meg az Apple Macintosh, amely végül az első, grafikus felhasználói felülettel rendelkező otthoni számítógép volt. Sajnos a termék 1984-es megjelenését Raskin már nem élvezhette, mivel 1982-ben összekülönbözött Steve Jobs-szal, a cég vezetőjével és kilépett az Apple-től. Az Apple Macintosh születését részletesen bemutató cikk a lenti linken olvasható.



A 61 éves korában elhunyt Jef Raskin a New York-i egyetemen matematikai és filozófiai, a Pennsylvania Egyetemen pedig számítógéptudományi diplomát szerzett, de hogy nem volt "szakbarbár" azt többek között az is bizonyítja, hogy három hangszeren játszott és gyakran vezényelte a San Franciscó-i Operazenekart, rajzait pedig többször kiállították a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. Raskin még egy repülőgépek szárnyaival kapcsolatos szabadalmat is jegyez. Barátai szerint jó íjász és céllövő volt, de az autóversenyzésben sem vallott szégyent. Életéről film készül.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.