Hirdetés

Eljutni oda, ahová a Google még nem merészkedett



|

A webóriás egyik célja az, hogy a Star Trekből megismert számítógépet olyan hétköznapivá tegye, hogy a jövőben már el se tudjuk képzelni: milyen volt efféle eszközök nélkül élni.

Hirdetés

Az Apple-től a befektetők és a felhasználók mindig azt várják, hogy valami maradandót alkosson, ami óriási mérföldkőnek számít. Ilyen volt az iPhone, az iPhone 4, az iPad, a MacBook Air. Az egyre fejlődő technológia mellett ugyanakkor azt is észre kell vennünk, hogy ezek az eszközök mindig könnyebb használatot, gördülékenyebb munkát és barátságosabb kezelést tesznek lehetővé. Az effajta sikertermékek nem csak kiváló termékek, de egyre inkább "emberi", felhasználóbarát eszközök is. 

Természetesen nem az Apple az egyedüli, amely ezt az utat követi. A nagy rivális Google nevére gondolva felmerülhet a kérdés, hogy vajon a webóriás mit szeretne elérni? Vannak, akik szerint a világ minden adatát indexelnék és elérhetővé tennék, a valóságban azonban nem áll itt meg a Google jövőképe. Ami azt illeti, ők is az emberibb eszközök tervezésére törekednek, sőt, végül azt szeretnék elérni, hogy olyan természetes (és nélkülözhetetlen) legyen ezeknek a használata, mint a számítógépé a Star Trekben. 

Helló Computer...
Helló Computer...

 

A Google keresési sorrendekért felelős csapatának a vezetője, Amit Singhal korábban azt mondta: "Már ma is látjuk a jeleit a star trekes számítógépnek a telefonjainkban. Most megpróbálunk eljutni egy olyan pontra, hogy túllépjünk az úgynevezett fogkefe-teszten: a cél az, hogy egy napon kettőnél többször is használjuk ezeket."

Singhal szerint a Star Trekben látott eszközhöz hasonló termékre már nem is kell olyan sokat várni, sőt. Nem csak a gyerekeink, mi magunk is használhatunk majd ilyet, ami azt illeti, talán már három év múlva is. A Google szerint akkorra lesz olyan jó egy ilyen készülék, hogy a kérdéseinkre olyan jó válaszokat ad, hogy naponta kettőnél már biztos többször szólunk hozzá. Singhal szerint öt éven belül nem tudjuk majd elképzelni, hogyan élhettünk korábban ilyen eszközök nélkül. Amikor pedig visszatekintünk majd a ma használt keresőmotorokra, azt mondjuk: tényleg így kerestünk valamit? 

 

Azt is hozzátette a csapatfőnök, hogy a mostani évek jelentik a fordulatot: "Ezek a legjobb idők, amit valaha a keresőipar megélt. 22 éve dolgozok az ágazatban, ebből pedig 12-t a Google-nél voltam, tehát jó rálátásom van. Ezek a legizgalmasabb idők - minden reggel, amikor munkába megyek, izgatottabb vagyok, mint valaha. Kapaszkodjunk: mindez a mi életünkben történik meg." 

Az általa elmondottak igazolására elég csak a Google és az Apple hangalapú asszisztenseire gondolni. Felteszünk egy kérdést, majd az internetet átkutatja a segéd, és már érkezik is a gyors, pontos válasz. Természetesen attól azért még igen messze járunk, amikor a Star Trek valamelyik szereplője "Computer" megszólítással kérdést intézett az effajta asszisztensekhez, azonban a hangtárcsázástól egészen rövid idő alatt eljutottunk a Siri és a Google Now rendszerekig. 

Remélhetőleg a jövő is ebbe az irányba tart majd, és nem vesz fordulatot a Skynet vagy a Mátrix irányába. A meglehetősen nagy felelősséggel rendelkező óriásvállalatok talán olyan megoldásokat is a kezünkbe adhatnak, amelyekkel közelebb kerülünk a Star Trek utópisztikus világához. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.