Hirdetés

Elkészült a Facebook-függőségi teszt



|

A Bergeni Egyetem rövidített tesztjét most bárki kitöltheti.

Hirdetés

Ha valaha tűnődtünk már azon, hogy a virtuális valóság iránti szenvedélyünk vajon problémát jelent-e a valódi életünkre, akkor most választ kaphatunk a kérdésünkre. A Bergeni Egyetem tudósai kifejlesztettek egy egyszerű tesztet, amelynek a segítségével bárki ellenőrizheti, mennyire súlyos a közösségi oldalak iránti kötődése.

 

A Psychological Reports nevű folyóiratban megjelent teszt eredményeit a "Bergeni Facebook-függőségi skála" segítségével állították össze. Az első tesztben az egyetem 423 hallgatója vett részt. Az eredmények szerint a nők esetében sokkal nagyobb a hozzászokás veszélye a Facebookhoz. A kutatások során egy meglepő felfedezést is tettek: a közösségi oldal iránti függőség közel azonos tüneteket produkál, mint amilyenek drog-és alkoholfüggőség esetén jelentkeznek.

 

 

A projekt vezetője, Cecilie Schou Andreassen professzor szerint a Facebook népszerűsége az internetfüggőség egy alkategóriáját szülte meg, amely a közösségi médiával van kapcsolatban.

 

A tesztet néhány sorral lentebb most mi is kitölthetjük. A válaszadások során öt megoldás lehetséges, a "nagyon ritkán"-tól a "nagyon gyakran"-ig. Aki az alábbi kérdések közül négyre "gyakran" vagy "nagyon gyakran" válaszokat ad, az a tudósok szerint Facebook-függőnek tekinthető. Ilyen esetben nem árt újragondolnunk a helyzetet, és mérlegelnünk a közösségi háló szerepét az életünkben.

 

1. Sokat gondolok a Facebookra vagy arra, hogy használom/használni fogom.

2. Késztetést érzek arra, hogy többet használjam a Facebookot.

3. Azért használom a Facebookot, hogy megfeledkezzek a személyes problémáimról.

4. Megpróbáltam kevesebb időt tölteni a Facebookon, de nem sikerült.

5. Nyugtalan vagy gondterhelt vagyok, ha eltiltanak a Facebook használatától.

6. Annyit használom a Facebookot, hogy az negatív hatással van a munkámra/tanulmányaimra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.