Hirdetés

Előtelepített appok miatt büntetik az oroszok a Google-t



|

6,75 millió dollárra bírságolta a céget a helyi trösztellenes hivatal, keményebb lépések is jöhetnek.

Hirdetés

A techóriások lába alatt világszerte egyre forróbbá válik a talaj, az adófizetéssel való trükközés mellett leginkább a monopóliummal kapcsolatos törvények megsértése miatt orroltak meg rájuk a különböző kormányok és az EU is. Ezúttal Oroszországban szabtak ki egy büntetést a Google-re, ami ugyan nem rengeti meg alapjaiban a céget, viszont egy folyamat kezdetét jelentheti.

Hirdetés

A helyi keresőpiacon 60%-os részesedéssel bíró Yandex panasza nyomán indított vizsgálatot az orosz trösztellenes hivatal (FAS). Ennek során megállapították, hogy a Google saját szolgáltatásainak és applikációinak előtelepítésére kötelezi a mobil készülékek gyártóit, amivel súlyosan megszegi a vonatkozó jogszabályokat.

A 6,75 millió dolláros (nagyjából 435 millió rubeles) büntetés mellett leginkább German Klimenko, az orosz elnök internet-fejlesztési tanácsadójának nyilatkozata érdekes, aki szerint hasonló esetekben hatékonyabb lenne amerikai mintára minden nap kiszabni a bírságot. A Google közben továbbra is peren kívüli megállapodásra törekszik, az FAS következő nagy fogása pedig az Apple lehet az iPhone 6S és 6S Plus árrögzítése miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.