Hirdetés

Elsötétült a Wikipedia



|

A sokat kritizált amerikai szerzői jogi törvények ellen tiltakoznak a 24 órás kimaradással.

Hirdetés

A meglehetősen sokat és élesen kritizált amerikai szerzői jogi törvények (SOPA és PIPA) ellen tiltakozik a Wikipedia, amely ennek jeleként január 18-án elsötétíti az angol nyelvű enciklopédiát. A 24 órás kimaradást a Wikipedia egyik alapítója, Jimmy Wales jelentette be egy Twitter-bejegyzésben.

 

A szándékos szünet mellett azután döntöttek, hogy 1800 szerkesztővel értekeztek a vitatott törvényekkel kapcsolatban. Wales elmondta, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy az SOPA és a PIPA a szólásszabadságot Amerikában és máshol is veszélyezteti, emellett pedig precedensértékű internetes cenzúrát indítana a világban.

 

A Wikimedia, a Wikipedia mögött álló alapítvány egyébként a végső döntés előtt 72 órával a felhasználók véleményét is megkérdezte. A 24 órán át tartó tiltakozás jegyében magyar idő szerint szerdán reggel 06.00 órától csütörtök reggel 06.00 óráig nem elérhető az angol nyelvű Wikipedia.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.