Hirdetés

Elszaporodott a személyi adatok lopása



|

Hirdetés

Az EarthLink szerint az év eleje óta tapasztalható, hogy egyre több az olyan e-mail, amely legitim webhelyeket utánzó álwebhelyekre próbálja csalni a felhasználókat, hogy úgymond frissítsék személyes adataikat. A webhelyen az áldozatot felkérik, adja meg a legkülönfélébb érzékeny személyes adatát, a társadalombiztosítási számtól kezdve, a belépési jelszaván keresztül egészen akár a hitelkártyája számáig is. Az FBI is közleményben erősítette meg, hogy „internetes csalási panasz központjában” meredeken emelkednek az ilyen álwebhelyekkel kapcsolatos bejelentések. A csalók előszeretettel élnek vissza jó nevű kiskereskedelmi, árverési webhelyek nevével, de egyes internetszolgáltatók is a listájukon szerepelnek. A szövetségi versenyhatóság, az FTC is jelezte, szorosan együttműködik az internetszolgáltatókkal és a bűnüldözőkkel, hogy figyelmeztessék a fogyasztókat a jelenségre. Az FTC közölte azt is, hogy három éve stabilan a személyes adatok lopása vezeti a panaszlistát.

A piackutató Gartner májusban közel 2500 amerikai háztartásban vizsgálódott a kérdés kapcsán, s megállapították, hogy tavaly óta 79 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma, s míg tavaly a válaszadók 1.9 százaléka találkozott adatlopással, ma ez az arány 3.4 százalékos. A vizsgálat megállapította azt is, hogy a személyes adatok lopását az esetek több mint 50 százalékában az áldozat családtagjai, rokonai, vagy ismerősei követik el. Viszont mivel a pénzintézetek is igen lazán kezelik az ilyen ügyeket, mindössze 700-ból egy elkövető kerül a hatóságok kezére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.