Hirdetés

Eltűnhet Irán az internet térképéről



|

A tervek szerint öt hónapon belül már csak egy belső intranet lesz elérhető az országban.

Hirdetés

Az Internatinal Business Times tegnap megjelent beszámolója szerint Irán vezetése precedens nélküli lépés megtételére készül, hiszen a tervek szerint körülbelül 5 hónap múlva elérhetetlenné kívánják tenni az ország lakosai számára a világhálót, így azok csak az állam belső intranetén böngészhetnek majd.


Az első fázis során májusban többek közt a Hotmailt, továbbá Google és Yahoo duó szolgáltatásainak elérését fogja blokkolni a kormányzat, így hamarosan a lakosok csak az Iran Search Engine segítségével kereshetnek majd, az ingyenes postafiókjukat pedig kénytelenek lesznek átmigrálni az állami Iran Mailbe.


Reza Taghipour, az ország informatikai és hírközlési minisztere szerint „az internet a bűnözést, a dekadenciát, az erkölcstelen tartalmakat, és az ateizmust reklámozza”, ezektől saját érdekükben a kormány meg kívánja védeni a lakosságot. Ezen felül a vezetés vélhetően a webes kémkedésektől és egyéb támadásoktól is tart, 2011-ben a Stuxnet például hónapokkal vetette vissza az atomprogramjukat.


Az iráni vezetésnek nem ez az első internetet cenzúrázó akciója idén, februárban ugyanis lehetetlenné tették a HTTPS kapcsolaton keresztüli kommunikációt.


A helyi körülményeket jól illusztrálja Saeed Malekpour nagy port kavart esete is, a fotómegosztót programozó és üzemeltető úriember a beteg édesapjának meglátogatása miatt még 2008-ban visszatért Kanadából hazájába, ám a rendőrség azonnal letartóztatta, majd február közepén halálra ítélték – nem tudni, hogy azóta kivégezték-e már az „uralkodói rezsim ellen agitáló”, „az iszlám sérthetetlenségét megkérdőjelező”, „felnőtt tartalmakat terjesztő weboldalak tervezésben és moderálásában” bűnösnek ítélt férfit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.