Hirdetés

Építse ki otthoni hálózatát sajátkezűleg!



|

A Wi-Fi hálózatok "telepítése" gyerekjáték, azonban a hagyományos vezetékes megoldás már valódi kihívást jelent. Cikkünk ez utóbbi kiépítésében nyújt segítséget.

Hirdetés

A megoldás az otthoni hálózat! De ne feledjük: egyes szolgáltatók megtilthatják az internetkapcsolat megosztását.

 

Legkényelmesebb módja az otthoni hálózat létrehozásának egy Wi-Fi hozzáférési pont elhelyezése, ám jobban belegondolva, több asztali számítógép esetén ez nem feltétlenül olcsóbb, mint a vezetékes megoldás. Ennek oka, hogy míg minden gépet fel kell szerelnünk Wi-Fi kártyával, addig vezetékes hálózati csatolóból szinte minden alaplapon találunk legalább egyet. A biztonságról sem szabad megfeledkeznünk, éppen ezért, ha nem szeretnénk az egész utcának mi szolgáltatni az internet-hozzáférést, a kábeles megoldás verhetetlen.
Szemben a vezeték nélküli megvalósítással, ennek kiépítése jóval bonyolultabb, és sokkal több időbe is telik: kábeleket, csatlakozókat kell vásárolnunk, meg kell tervezni a kábelek útvonalát, esetenként még falat is fúrnunk kell. Cserébe hálózatunk jóval biztonságosabb és gyorsabb lesz, gépenként maximum 100 méteres hatótávolsággal. Ezzel szemben egy kétszintes családi házban a falak miatt a felső szinten lévő számítógéppel gyakran lehetetlen csatlakozni az alsó szinten lévő vezeték nélküli útválasztóhoz – vagy ha netán sikerül, a jelerősség – és ezzel együtt a sávszélesség – erősen megcsappan.

 

 

Útválasztó: a számítástechnikai boltokban 10-15 ezer forintért megvásárolható négyportos vezetékes router többnyire elég az otthoni hálózat kiépítéséhez, illetve az internetkapcsolat megosztásához.

 

CAT.5e UTP hálózati kábel: az UTP jelentése árnyékolatlan csavart érpár (unshielded twisted pair). Nevét onnan kapta, hogy a gumiköpeny alatt négy darab csavart érpár fut. Természetesen létezik árnyékolt változat is, STP néven, de otthonra ez felesleges befektetés.

Többfajta hálózatikábel-típus közül ajánlott a CAT5 jelzésűt vásárolni. Érdemes tudni, hogy ebből is kétfajta létezik: fali és lengő. Előbbi merevebb, nehezebb hajlítani, könnyebben törik el, de olcsóbb. A lengőkábel ennek fordítottja. Akkor érdemes ezt választani, ha nagyon kanyargós, védetlen helyen vezetjük.
A csatlakozási pontok kitűzése után határozzuk meg a kábelek útvonalát és az esetleges rögzítési pontokat, majd pontosan mérjük meg, hány méter UTP-kábelre van szükség. Több elektronikai és számítástechnikai boltban kapható méretre vágott, vagy szükség esetén 100 méteres tekercsben árusított, CAT5E típusú UTP-kábel. Bizonyos helyeken a méretre vágott kábel ára hajmeresztő szokott lenni, ha méterenként 90-100 forintnál többet kérnek érte, akkor inkább ne vegyük meg.

 

Krimpelőfogó: a dugók felszereléséhez szükséges speciális fogó. Inkább kérjük kölcsön valakitől, mert egy komolyabb darab drága, és nem biztos, hogy később is hasznát vesszük. Ha a dugó nem akadályozza a kábelek behúzását – nem vezetjük szűk helyeken, például falban, zárt kábelcsatornában –, a boltban kisebb ellenérték fejében felszerelik a dugókat is.

 

RJ–45 csatlakozódugó: A méretre vágott vagy 100 méteres kábeltekercsek még nincsenek RJ–45 típusú csatlakozóval szerelve, ezért ebből is vásároljunk gépenként – vagy kábelenként - két darabot, és egy párat tartalékba, mert az elrontott krimpelés visszafordíthatatlan, a hibásan felszerelt csatlakozó selejt, le kell vágni. Esetleg vehetünk hozzá gumiból készült törésgátlót is, a műanyag csatlakozó rögzítőfülének védelmére.

 

 

A router és a modem elhelyezése a kritikus pont. E két eszközt mindenképpen egymás mellé tegyük, és próbáljuk meg a bekötni kívánt gépek közé, lehetőleg középre elhelyezni, hogy ne pazaroljuk az UTP-kábelt. Ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy – az elérés típusának függvényében – a telefon vagy kábeltévé csatlakozója is a közelben legyen.

 

Attól függően, hogy mennyire komolyan gondoljuk a hálózatépítést, súlyos összegeket költhetünk még rá. Legésszerűbb lenne már a ház építésénél behúzni a falba a kábeleket, mert utólag kivésni a falakat roppant költséges – a panelházban pedig kivitelezhetetlen. Egyszerű, gyors és költségkímélő megoldás, ha a bútorok mögött, illetve látható helyeken műanyag kábelcsatornákban vezetjük el a drótokat. Utóbbi csak minimális többletköltséget jelent, de az esztétikus látványra való tekintettel feltétlenül ajánlott.

Bárhogy vezessük is kábeleinket, a végén fel kell raknunk rájuk a csatlakozókat, ezt nevezzük krimpelésnek.

 

Krimpelés után a kész kábelek egyik végét a gépekbe, másik végét a routerbe kell csatlakoztatnunk, majd utóbbit is össze kell kötnünk a (kábel)modemmel; ehhez többnyire találunk külön csatlakozót az útválasztón. Ha mindennel megvagyunk, már csak routerünk és hálózatunk gépeinek szoftveres konfigurálása van hátra.

 

 

 

hozzavalok_k.jpg

 

Az RJ–45 csatlakozó kábelre húzása a krimpelőfogón kívül nem igényel speciális eszközöket, csupán a megfelelő hosszúságú UTP-kábelt és magát a csatlakozót. Ha törésgátló gumit is vásároltunk, azt még a dugó felhelyezése előtt tegyük rá a kábelre!

 

kripmelo_fogo_k.jpg

 

A krimpelőfogó feje közelebbről. A bonyolult külső ne rettentsen el, nincs szükségünk az összes funkciójára. A látszat ellenére könnyebb dolgunk van, mint gondolnánk

 

krimpeles_1_1_k.jpg

 

Az egyenesre vágott végű kábelt a fogó nyitott állapotában ütközésig toljuk az első felénél található pengék közé. Összezárás után a kábelt forgassuk körbe, ezáltal a pengék levágják a szürke színű védőburkolatot

 

krimpeles_2_k.jpg

 

A következő lépés az érpárok végének leszabása, hogy egyforma hosszúságúak legyenek. A védőburkolat alatti csavart érpárokat rendezzük a képen látható színsorrendbe, majd a kábelek végét egy nagyon kis szakaszon helyezzük a másik pengepár közé. Nyomjuk össze a fogót, amely levágja az érpárok végét

 

krimpeles_3_k.jpg

Anélkül, hogy átrendeznénk a színsorrendet, a képen látható módon helyezzük a csatlakozóba a kábeleket, és nyomjuk be ütközésig. Ne lepődjünk meg, hogy a szürke védőburkolat egy része is belemegy a csatlakozóba!

 

 

krimpeles_4_k.jpg
Legvégül az RJ–45 csatlakozót helyezzük a fogó középső részébe úgy, hogy a fogó kiálló fémpereme a műanyag csatlakozó süllyesztett részébe illeszkedjen. Nincs más hátra, erősen nyomjuk össze a fogó szárait. A sikert, egyúttal a szerelés végeztét egy roppanó hang jelzi.

 

 



Akárcsak a wi-fis, a vezetékes útválasztókat is egy böngészőben konfigurálhatjuk be. Esetünkben egy Netgear eszköz beállításain megyünk végig, de más gyártók készülékei is hasonlóan működnek.

 

 

router_wizard_1_k.jpg

 

Az útválasztók gyári alapbeállítása szerint minden eszköznek azonnal van egy IP-címe, így miután a hálózati vezérlő csatlakozott a routerhez, el is kezdődhet annak beüzemelése. A routerek nagy része böngészőnk első indításakor már automatikusan a beépített varázslóra irányít bennünket. Ha ez valamilyen oknál fogva nem történne meg, nézzük meg az útválasztó leírását, hogy melyik IP-címen érhetjük el az eszközt.

 

 

router_wizard_2_k.jpg

 


A varázsló nagyrészt automatizált folyamaton keresztül beállítja a kapcsolat tulajdonságait, így például annak típusát. Esetünkben ADSL-hálózatra csatlakoztattuk útválasztónkat.

 

 

router_wizard_3_k.jpg

 


A PPPoE az ADSL által használt protokoll. Abban az esetben, ha nem sikerült érzékelni a kapcsolatot, kezdjük elölről a folyamatot. Amennyiben többszöri próbálkozás után sem sikerült, hagyjuk ki a varázslót, és válasszuk a kézi konfigurálás lehetőségét.

 

 

router_wizard_4_k.jpg

 


Az ADSL-hálózaton csak felhasználónév és jelszó használatával létesíthetünk kapcsolatot - a szolgáltatóval kötött szerződésen ezek az adatok fel vannak tüntetve. A képen ezeket az adatokat kell megadnunk az útválasztó számára. Az Idle Timeout érték beállításával szabályozhatjuk, hogy hány perc után szakítsa meg a kapcsolatot a szolgáltatóval, ha az nincs használatban.

 

 

router_wizard_5_k.jpg

 


A beállítások végeztével a router elmenti az adatokat. Előfordulhat, hogy az állapotjelző megakad. Ekkor frissítsünk az billentyűvel vagy a böngésző frissítés gombjával.

 

 

router_wizard_6_k.jpg

 


A kapcsolati beállítások mentését egy ellenőrző teszt követi. Ha mindent jól csináltunk, és a kapcsolat él, akkor erről informál is minket az egység.

 

 

router_wizard_7_1_k.jpg

A Done gomb lenyomását követően felbukkan egy ablak, amely arról tájékoztat, hogy az OK gomb lenyomása után a legtöbb böngésző bezáródik. Ha mégsem záródna be automatikusan, akkor zárjuk be mi.

 

 

 

 

login_3_k.jpg

 


Első bejelentkezéskor a gyári felhasználónév–jelszó párossal kell belépnünk, ezt a leírásból tudhatjuk meg. Bizonyos útválasztók lehet, hogy már a varázsló előtt is kérik a bejelentkezéshez szükséges adatokat.

 

 

set_password_k.jpg

 


Kissé előreszaladva a beállítások között – ha már a jelszóról beszéltünk – a Maintenance blokk Set Password oldalán bármikor megváltoztathatjuk jelszavunkat. Az Old Password részbe írjuk be jelenlegi jelszavunkat, majd a New Password és Repeat New Password mezőben adjuk meg az újat, amelyet a jövőben akarunk használni.

 

 

basic_settings_k.jpg

 


A Setup blokk Basic Setting oldalán ugyanazokat a beállításokat érhetjük el, amelyeket a varázsló lépéseinek során beállítottunk. Egyetlen új lehetőség a DNS-szerver címének kézi megadása, amennyiben erre szükség van. A DNS-szerverek IP-címe általában a szerződéskötéskor kapott papíron olvasható.

 

 

log_k.jpg

 


A Logs oldalon feljegyzéseket találhatunk a különböző eseményekről, mint például belépés, hálózati kapcsolatok létrejötte, internetkapcsolat felépítése stb.

 

 

block_sites_k.jpg

 


Gyermekeink lelkivilága megóvásának érdekében lehetőségünk van az általunk megadott weboldalak vagy a doménnevekben található kulcsszavak állandó (Always) vagy időszakos (Per Schedule) blokkolására, erre jó a Block Sites oldal. Az Allow Trusted IP... blokkban megadhatunk olyan helyi IP-címet, amelyet a blokkolás nem érint.

 

 

block_services_k.jpg

 


A Block Services oldal szintén egy ütemezéshez és tilalmakhoz kapcsolódó beállítás. Itt részletesen megadhatjuk, hogy bizonyos gépekről (pontosabban IP-címről) vagy globálisan milyen szolgáltatásokat lehessen igénybe venni. Például a 80-as port letiltásával nem érhetők el http-weboldalak.

 

 

schedule_k.jpg

 


Ebben a menüpontban állíthatjuk be pontosan a Block Sites és Block Services oldalakon megadott időszakos megszorítások kezdetét és hosszát, napra lebontva.

 

 

e-mail_k.jpg

 


A beépített e-mail küldő klienssel teljesen ellenőrzésünk alá vonhatjuk hálózatunkat, erre való az E-mail beállító oldal. Meghatározott időközönként e-mailben teljes listát kapunk arról, hogy melyik gépről milyen weboldalakat néztek meg, vagy azonnali értesítést kérhetünk, ha valaki egy blokkolt oldalt vagy szolgáltatást akar igénybe venni.

 

 

router_status_k.jpg

 


A Router Status oldalon részletes információt olvashatunk az útválasztóról és internetkapcsolatunkról. A Connection status gomb megnyomásával újabb menüpontba jutunk, ahol manuálisan lekapcsolódhatunk az internetről, vagy épp ellenkezőleg, csatlakozhatunk; emellett azt is láthatjuk, mennyi ideje vagyunk online.

 

 

attached_device_k.jpg

 


Figyelemmel kísérhetjük a routerre csatlakozott gépeket, azok IP-címét és MAC-azonosítóját. Az Attached Devices oldal csupán megfigyelésre szolgál, beavatkozásra nem ad lehetőséget.

 

 

backup_k.jpg

 


A Backup Settings oldalon az útválasztó beállításait menthetjük el arra az esetre, ha valamiért törölnünk kéne a memóriáját – például valamilyen okból kifolyólag lefagy, és nem hajlandó újraindulni. Ugyanitt a lementett beállítások visszatöltésére is lehetőségünk van.

 

 

router_upgrade_k.jpg

 

A Router Upgrade oldalon frissíthetjük az útválasztó belső szoftverét a gyártó weboldaláról letölthető szoftverfrissítéssel. Figyeljünk oda, hogy azt a szoftvert töltsük az eszközre, amelyik éppen hozzá való, ellenkező esetben előfordulhat, hogy eszközünk használhatatlan lesz!

 

***

 

Folytatása következik!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.