Hirdetés

ESA fotók a 4D-s Google Earth-ön



|

Az Európai Űrkutatási Ügynökség és a Google bemutatja bolygónkat

Hirdetés

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) a Google Earth-ben létrehozott egy speciális réteget, amely lehetővé teszi, hogy az ESA műholdak által természeti jelenségekről vagy az ember által létrehozott építményekről készített több, mint 130 képet megnézhessük.


Az új képek egyszerűen megtekinthetők, csak a Featured Content menüből az ESA gombra kell kattintani a Google Earth-ben. (A Featured Content menü a Sidebar Layers részlegében lelhető fel.)


Utazást tehetünk a Föld körül, felfedezhetjük a lenyűgöző természeti és ember által alkotott csodák részleteit, valamint megfigyelhetjük a környezetünkben végbemenő fontos változásokat. Ezenfelül a képek alatt egyéb hasznos információk, tények, számadatok, tudományos magyarázatok és elméletek is megjelennek.

ge1.jpg

A Google Earth igazgatója, John Hanke elmondta: „Büszkék vagyunk, hogy az Európai Űrkutatási Ügynökség a Google Earth-öt veszi igénybe, hogy ilyen lenyűgöző anyagot mutasson be bolygónkról. Ez egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy segítségünkkel az emberek világszerte jobban megértsék és megismerjék környezetüket."


Az ESA Földet megfigyelő programjainak igazgatója, Dr. Volker Liebig így nyilatkozott: „Kiváló lehetőség számunkra, hogy a Google Earth segítségével felkelthetjük az emberek érdeklődését a Föld megfigyelése, a könyezetvédelem és az űrkutatási technológiák iránt. A képgyűjteményt úgy válogattuk ki, hogy lehetővé tegye a Google Earth felhasználók számára, hogy madártávlatból fedezhessék fel bolygónkat, egyaránt megismerhessék lenyűgöző és sebezhető pontjait.


A fellelhető képanyagot az ESA Envisat program ERS és Proba elnevezésű műholdjai adják, amelyek a valaha létrehozott legnagyobb környezetvédelmi műholdprogram alapelemei. A 2002-ben indított ESA Envisat három képalkotó szenzort használ, az Advanced Synthetic Aperture Radar-t (ASAR), a közepes felbontású képalkotó spektrométert (Medium Resolution Imaging Spectrometer - MERIS) és az Advanced Along-Track Scanning Radiometert (AATSR).


Az ASAR radar használatával térképezi fel a földfelszínt, rajzolja ki az áramlatokat, figyeli a Föld változásait és az élet különböző fajtáit, valamint méri ezek elterjedtségét. A MERIS a bolygó felszínéről és a felhőkről gyűjt felvételeket, megörökítve a látható fény tartományán kívül a spektrum infravörös részét is. Az AATSR szenzor a földi és az óceán felszínét vizsgálja, méri a víz hőmérsékletét, felfedezi a forró pontokat, amilyenek például az erdőtüzek, valamint feltérképezi a vegetáció kiterjedését a különböző területeken.


Az ezen szenzorok által nyert adatok a globális éghajlatváltozás szempontjából létfontosságú szerepet játszanak a tudósok, a kormányzati szervek és mások számára. Segítségükkel egyszerűbbé válik az El Niñóhoz hasonló tornádók időben történő felfedezése, a globális felmelegedés titkainak felfedése, az erdőpusztulás, levegőszennyezés és az óceánok emelkedő vízszintjének nyomon követése.

 

ge4.jpg

 

A Google Earth-ön szeptembertől érhető el a Featured Content szolgáltatás, amely kiváló lehetőséget nyújt az ESA-nak, hogy híres tájakat és érdekes tudományos információkat mutasson be. E szolgáltatás segítségével egyéb tartalmak is elérhetők:


  • Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP)

Az UNEP olyan pontos dátummal ellátott fotósorozattal járul hozzá a Google Earth ezen szekciójához, amelyek az extrém környezetkárosodás 100 különböző területét mutatják be a Föld minden tájáról az Amazonas menti erdőpusztulástól kezdve a Szahara-környéki afrikai erdőtüzek kitörésén át az Aral tó szintjének csökkenéséig. Ez a képsorozat bemutatja, hogy milyenek voltak ezek a tájak 30 évvel ezelőtt, és hogy festenek most, így kiválóan megmutatja a legveszélyeztetettebb területeket.


  • Discovery Networks World Tour

A Discovery programja lehetővé teszi az utazás szerelmeseinek, hogy karosszékükben ülve látogassanak el a világ legérdekesebb helyeire, városaiba és természeti csodáihoz. A Discovery lenyűgöző videóinak segítségével a felhasználók megismerhetik a különféle híres tájak, nemzeti parkok, amerikai, európai és afrikai városok történetét. Ezek a multimédiás tartalmak bemutatják a Királyok Völgyében található síremlékek csodáit vagy az Itsukushima szentély kapujának történetét Japánból.


  • Rumsey Historical Map

    ge2.jpg

E réteget választva visszamehetünk az időben, így lesz 4 dimenziós a Google Earth. Természetesen nem mehetünk el bármikor bárhova, csak a korábban feltérképezett helyekre. Ilyen például a Föld 1790-es térképe, Észak-Amerika 1733-ban, Az USA 1833-ban, New York 1836-ban, San Francisco 1853-ban, Dél-Amerika 1787-ben, Buenos Aires 1892-ben, Ázsia 1710-ben, Tokió 1680-ban, a Közel-Kelet 1861-ben, Anglia és Wales 1790-ben, London 1843-ban, Párizs 1716-ban stb.


  • Jane Goodall Intézet

ge3.jpg
A Jane Goodall Intézetnek köszönhetően a látogatók meglátogathatják Frodót vagy a Gombe természetvédelmi terület más csimpánzait, és megfigyelhetik őket napi tevékenységeik közben a Google Earth-ön található geo-blog segítségével. A naponta frissített geo-blog a Jane Goodall intézet napi munkájába nyújt betekintést, figyelemmel kísérhetjük a csimpánzokkal végzett kísérleteket és az afrikai erdőpusztulás következményeit.




Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.