Hirdetés

EU vita a P2P fájlcseréről



|

Hirdetés

A törvényjavaslatot előkészítő Európai Bizottság eredetileg csak a tömeges kalózkodás és hamisítás ellen kívánt fellépni a digitális zene és filmek területén, ám a parlament jogi bizottsága ki akarja terjeszteni a törvény hatályát az egyének között zajló fájlcserére is. Ez azonban a szellemi tulajdon védelmét szabályozó EU direktíva olyan átalakítását tenné szükségessé, amely szöges ellentétben van a polgárok személyes adataik védelméhez való jogával, amivel a honatyák magukra haragították a fogyasztóvédőket és a jogtudósokat. Ellenzik a változtatásokat az internetszolgáltatók is, mivel a törvény arra kényszerítené őket, hogy „szaglásszanak” előfizetőik után, ha el akarják kerülni az állandó pereskedést a jogtulajdonosokkal. A törvényjavaslat ugyanis bűnpártolásnak minősítené a jogsértő előfizetők adatainak visszatartását.

A szigorítások ellenzői sem vitatják, hogy a hamisítás súlyos probléma, amely ’98 és 2001 között évi 8 milliárd euró bevételtől fosztotta meg az uniót. Az IFPI szerint a világon eladott CD-k közül minden harmadik hamisítvány. A zeneipar ezért tavaly szövetkezett a filmiparral, mert úgy látták, hogy a bizottság törvényjavaslata túlságosan puha, mivel a törvény csak a „kereskedelmi céllal” végzett jogsértést szankcionálta volna.

A European NetAlliance, melynek soraiban megtalálható a BT, a DT, a Vodafone, az MCI, a Verizon és a Yahoo, azonban úgy véli, „garantálni kell, hogy a fogyasztót ne azon a szinten ítéljék meg, mint azokat, akik anyagi előnyhöz akarnak jutni a szellemi tulajdon megsértésével, vagy mint a szervezett bűnözőket”. A Cambridge-i Egyetem és a Max Planck Intézet jogtudósai pedig óvnak a sietségtől és a politikai nyomás felhasználásától az olyan bonyolult és érzékeny terület szabályozásánál, mint a szellemi tulajdon védelme.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.