Hirdetés

Európa egyik legnagyobb kiadója retteg a Google-től



|

Az Axel Springer attól tart, hogy a keresőcég amolyan szuperállammá változhat.

Hirdetés

Rendkívül jól működő keresőalgoritmusainak köszönhetően a világ piacainak többségén fontos vagy vezető szerepet betöltő Google érthetően folyamatosan hatósági vizsgálatok alatt áll, többek közt az Európai Unió is folytat trösztellenes eljárást a vállalat ellen. Eric Scmidt elnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilapba írt vendégcikkében nemrég megemlítette, hogy az Axel Springer kiadó többéves egyéni szerződést kötött velük: szerinte ez is azt bizonyítja, hogy nem félni kell a vállalattól, hiszen velük együttműködve minden online üzlet számára új távlatokat nyithatnak.

Hirdetés


Erre válaszul Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója egy a kiadványhoz eljuttatott nyílt levélben reagált Schmidt írására: a férfi szerint lényegében rettegnek a keresőcég időnként teljesen korlátlannak tűnő hatalmától, a két cég viszonyát skizofréniásnak titulálta. „A Google többet tud a digitális polgárokról, mint amit George Orwell valaha is álmodott az 1984-ben” – írta a férfi.


A rettegésre okot adó gyakorlati példaként az egyik divíziójuk esetét hozta fel, a kereséssel foglalkozó termékük látogatottsága 70 százalékkal esett vissza a Google saját keresési algoritmusának megváltoztatása után. Döpfner konkrétan arra is utalt, hogy nem tartja véletlennek a Google szolgáltatásával rivális termék váratlan háttérbe szorulását.


Döpfner félelme szerint a Google amolyan szuperállammá válik, amelyre nem alkalmazhatóak valódi visszatartó erővel rendelkező jogszabályok; állítása szerint Larry Page egy olyan helyről álmodik, amelyben nincsenek privát szférát védő jogszabályok és demokratikus elszámoltathatóság.


(Forrás: FAZ 1 / 2, Ars Technika | Fotó: André-Pierre du Plessis)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.