Hirdetés

F-Secure Internet Security 2012



|

Elitligás finn végpontvédelem, amely remek víruskezelővel, középszintű tűzfallal, valamint egy kissé elavult felülettel rendelkezik.

Hirdetés

Az F-Secure végpontvédelme jó hatékonysággal védi gépünket. Helyet kapott benne egy vírusdefiníciós alapokra építkező védelem, valamint egy felhőalapú folyamatfigyelő (Deepguard) is. A technológia minden egyes elindított folyamatnál elküld egy egyedi hash kulcsot az F-Secure szervereinek, amelyek a felhasználóktól gyűjtött adatok alapján képesek kiszűrni a kártékony alkalmazásokat. Az eljárás remekül működik, nem csoda, hogy immár majd minden gyártó implementálta védelmébe. Az F-Secure megoldásánál is majdhogynem zökkenőmentesen dolgozik, csak a kisebb – ritkán előforduló - programoknál riaszt be néha feleslegesen. Ezen apróságtól eltekintve a hibrid védelem jelenleg a legjobbak közé tartozik.

 



Az amerikai PC World év eleji megmérettetésén a nyolcadik legjobb védelemnek bizonyult, míg a mi legutóbbi összehasonlításunkkor az ötödik helyet szerezte meg. A szoftver hatékonysága közben érzékelhetően javult, hiszen a Virus Bulletin elmúlt 10 megmérettetéséről kilencszer VB100 címmel távozott a gyártó, ráadásul a kutatóintézet áprilisi - a vírusirtók elmúlt félévi teljesítményét átlagoló RAP - jelentése szerint az F-Secure védelme az élbolyban van, nagyjából az Avira és a Kaspersky megoldásával egy szinten, míg például a GFI (VIPRE) és az ESET mögötte végzett. Az AV-Comparatives márciusi on-demand tesztje hasonló végeredményt hozott, míg az áprilisi „real world” felmérésen az F-Secure az első három helyezett között zárt.  Ezen túlmenően az AV-Test eredményei is megerősítik az F-Secure előkelő pozícióját, vagyis bátran kijelenthetjük, hogy a finn program a vírusvédelem hatékonysága terén az öt legjobb termék között van.

 



Sajnos a beépített tűzfal nem képes hasonló jó eredményeket felmutatni. Habár a fontos portokat mind lezárja, csupán egyetlen egyet rejt el. A Comodo tűzfal tesztjében is csak 200 pontot ért el, vagyis a hatékonyságát tekintve nagyjából az ESET Smart Security hálózati védelmével van egy szinten (lásd: Kell nekünk külön tűzfal?). A szülői felügyeletről ugyanez nem mondható el, hiszen meglehetősen kiforrott az F-Secure ezen képessége. A böngészési idő korlátozása mellett böngészővédelmet és a weblapok szűrését is beállíthatjuk, illetve amennyiben csökkentett jogosultságot adunk gyermekünknek, akkor ő nem módosíthatja az F-Secure beállításait, sőt ki sem kapcsolhatja azt.

Okos, de nem túl szép

A pozitívumoknál megemlítendő még az F-Secure erőforrásigénye, amely habár kevéske, ámde nem olyan jól optimalizált, mint azt a gyártó állítja. A Windows Feladatkezelő e téren csalóka, hiszen ott alapesetben azt láthatjuk, hogy a védelem üresjáraton – megnyitott ablak mellett – alig használja a processzort, memóriaigénye pedig 15 megabájtban kimerül. Ámde ha a háttérben futó, rejtett folyamatokat is összeadjuk, akkor kiderül, hogy a 15 valójában 100 megabájt, ami már nem kevés, inkább átlagos, és ez az indított keresésre is igaz.

 



Végezetül érdemes szót ejteni a felhasználói felületről is, pláne hogy az F-Secure rendelkezik egy igazán eredeti megoldással, ami Launch Pad névre hallgat. Erre kattintva azonnal megjelenik a képernyő alján egy indítósáv, amelyen keresztül megnyithatjuk a védelem ablakát, elindíthatjuk a szülői felügyeletet, illetve az [F-Secure] gombra kattintva felvehetjük a kapcsolatot a terméktámogatással.

 

 

Egyébiránt a szoftver főoldala jól tagolt, de nem túl szép - persze utóbbi ízlés dolga, főként mivel egy végpontvédelemnél ez egy sokadlagos tényező. Az alapképességeket tekintve az F-Secure megoldása jó választás lehet, a magazinunkhoz adott havi kód nélkül is megéri a pénzét.

Adatok:

- vírus- és kémprogramvédelem
- Deepguard 2.0 felhőalapú védelem
- beépített tűzfal
- reputációalapú böngészővédelem
- spamszűrő
- szülői felügyelet
- tárcsázásvezérlés
- mobilnetvezérlő
- Fejlesztő: F-Secure Corporation
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes; 10 400 Ft (licenc/év)
- Web: f-secure.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.