Hirdetés

Fából készült a Fraunhofer Eco-számítógépe



|

Az “iameco” megkapta az EU Ecolabel minősítést.

Hirdetés

A számítógépek mindenütt használatos, általános eszközök. Óriási volumenben gyártják őket, mégsem sikerült gyártásuk és működtetésük árnyoldalait kellőképpen kiküszöbölni. Nem elég, hogy hamar elavulnak és gyártásuk energiaigényes, de sok áramot fogyasztanak és továbbra is tartalmaznak környezetszennyező anyagokat (pl. égésgátló adalékok) és újrafeldolgozásuk nagyon munkaigényes.

 

Ezen próbálnak segíteni az ír MicroPro Computers munkatársai, a Fraunhofer intézet kutatóival együttműködve. A fejlesztőcsapat most jelentette be legújabb termékét, egy különleges mértékben környezetkímélő módszerekkel előállított és környezetbarát All in One (AiO) PC-t. Az iameco (i-am-eco) osztályában elsőként érdemelte ki az Európai Unio környezetvédelmi minősítését, az EU Ecolabelt. A készülék nem csak az elegancia és a küldetés szellemében készült fából, az egész konstrukció környezetkímélő. Teljes gyártási és működtetési ciklusán át csak 360 kilogrammnyi CO2 lábnyomot hagy maga után, ami 70 százalékkal kevesebb, mint ami egy tipikus PC-monitor együttes kapcsán megszokott. Alkotóelemeinek 98 százaléka újrafeldolgozható, sőt 20 százalékban azonnal újrafelhasználhatók alkatrészei más gépek összeállításához (ilyen például a fa keret).

 

 

 

A kis fogyasztás érdekében nincs a gépben energiaigényes ventilátor, passzív hőcsöves (réz) hűtést alkalmaztak – mellékhatásként a gép szinte zajtalan. A képernyő is LED megvilágítást kapott és az égésgátló anyagok is halogénmentesek, környezetbarátak. A tervezés során lehetőleg standard komponenseket használtak fel és oly módon, hogy könnyen lehetséges a konfiguráció szétszerelése, javítása vagy bővítése. A fejlesztők szerint a következő lépés az iameco PC projektben olyan mértékben modulárissá tenni a mindent-egyben PC-t, hogy az több platformgenerációt is könnyen ki tudjon szolgálni. A rövid távú tervek között szerepel egy hasonló szellemiségű noteszgép elkészítése is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.