Hirdetés

FastStone Image Viewer



|

Hirdetés

Ezt a programot nem arra tervezték, hogy több mint 400 állományformátummal elboldoguljon — megelégszik az általa legfontosabbnak tartott mintegy másfél tucattal, amelyek között természetesen ott van a JPEG, a JPEG 2000, a GIF, a PNG és a TIFF, de azért elboldogul a PSD-kel is, sőt a Canon, a Nikon, az Olympus, a Fuji, a Minolta és a Pentax fényképezőgépek RAW-állományaival, valamint az Adobe-féle digitális negatívokkal is.

A FastStone Image Viewer legfőbb erőssége a — sok szempontból az ACDSee-hez hasonlatos — böngészője, amely tartogat néhány extrát is. Nem annyira hasznos, de mindenképpen látványos elem, hogy a képböngészőre és ablakaira kilenc különböző "bőrt" húzhatunk, egyebek mellett például régebbi és új maces felületet is.

Ennél természetesen fontosabb szolgáltatása a programnak, hogy automatikusan beforgatja azokat az álló formátumú felvételeket, amelyek tartalmazzák az elforgatottságukra utaló bejegyzést. Amennyiben azt szeretnénk, hogy ne csak az FIV-ben, hanem más alkalmazásokban is helyes orientációban lássuk ezeket a fotókat, akkor a kijelölteket el is forgathatjuk 90 fokkal az és az billentyűk lenyomásával. Ráadásul ez a forgatás még a JPEG formátumú képeknél sem fog minőségromlást okozni.

Másik érdekessége, hogy a meghajtó- és mappalista alatti előnézeti képet egyszerűen felnagyíthatjuk, ha nyomva tartjuk fölötte az egér gombját. Ezt természetesen akkor is megtehetjük, ha teljes képernyőn nézzük a fotót. Ezenkívül gyakorlatilag minden "megszokott" nagyítóeszköz a rendelkezésünkre áll, a számbillentyűktől a <+>, <->, és <*> gombokon át a +gördítőkerék kombinációkig.

Ha teljes képernyős megjelenítéskor a képernyő négy széléhez közelítjük az egérkurzort, annak tetejénél egy miniböngészőt találunk a kijelölt könyvtár kis képeivel, valamint a korábban felkeresett mappák listájával, aljánál a böngésző üzemmód teljes eszközsorát, jobb szélén a képhez kapcsolt (szerintük) fontosabb EXIF-adatait, míg a bal szélen öt csoportba rendezve a program által kínált eszközök listáját.

A képeket nemcsak listaszerűen vagy egyesével nézegethetjük, hanem a FastStone Image Viewer lehetőséget kínál arra is, hogy 2–4 felvételt összehasonlíthassunk egyetlen képernyőn. Ilyenkor bármelyik képet mozgatjuk, kicsinyítjük, vagy nagyítjuk, a többi automatikusan követi annak mozgását.


Ma már a képnézegető programoknak is szinte kötelező tartozékai a különféle korrekciós eszközök. Így magától értetődik, hogy a FastStone Image Viewerben is találunk átméretező, forgató-, vágó- és képjavító szerszámokat. Amiben a FIV többet tud nyújtani másoknál, az egyrészt a képméretezéskor használható szűrőkészlete, amellyel csak az IrfanView veszi fel a versenyt, másrészt az, hogy mindezeket (némi korlátozással) csoportos műveletekben is használhatjuk — megfejelve nemcsak az átnevezés lehetőségével, hanem a szöveges és/vagy képes vízjelezéssel együtt is!

Szintén a kötelező gyakorlat kategóriába tartozik a képekből rendezett diavetítés is. Vannak olyan programok — ilyen például az ACDSee —, amelyek ezeket önállóan futó alkalmazásként, képernyővédőként vagy Flash-animációként is képesek elmenteni. A FastStone Image Viewer egyelőre „csak” egyszerű lejátszásra képes — illetve annyira azért nem egyszerű az a lejátszás, hiszen az akár zenés kísérettel váltakozó képeket 156 különféle áttűnéssel képes cserélgetni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.