Hirdetés

FBI botrány: Bin Laden és a Photoshop

|

Meglepődött egy spanyol politikus, amikor megtudta: az ő arcával "keverte" az FBI Osama Bin Laden fotóját, hogy megmutassa, hogy nézhet ki mostanában a terroristavezér.

Hirdetés

Gaspar Llamazares, spanyol parlamenti képviselő nemrég arra a hírre ébredt, hogy ezentúl vigyáznia kell az amerikai repülőtereken és egyéb nyilvános helyeken, mert az FBI kissé messzire ment Osama Bin Laden digitális fotóretusálása során - az újságokban megjelent figyelmeztető fotókon a terrorista ugyanis úgy néz ki, mint ő. Nem sokkal később a politikus megbizonyosodott arról is, hogy a hasonlóság nem véletlen: a "fazonigazításhoz" valóban az ő fotóját használta ki a Szövetségi Nyomozó Hivatal.

20100118binladen-photoshop-01.jpg


Az FBI célja eredetileg az volt, hogy a jó pár éve eltűnt Bin Laden fotóját úgy alakítsák át, hogy az a legjobban hasonlítson ahhoz a képhez, ahogy szakértők szerint az Al-Kaida vezetője manapság kinézhet. Az alapelv még védhető: a szakemberek szerint a mostanában 52 éves Bin Laden valószínűleg levágatta jellegzetesen hosszú szakállát és megszabadult eddig viselt ruházatának elemeitől, így "európaibb", hétköznapibb külsővel könnyen el tud rejtőzni a sokarcú tömegben.


Llamazares felháborodása azonban onnantól teljesen jogos, hogy a képet - amelyet alapvetően bármilyen manapság alkalmazott grafikai megoldással át lehetett volna alakítani az elképzeltre - egyszerűen az ő publikus fotójának jól felismerhető részeivel cserélték ki. A politikus szerint a módszer, mely szerint egy valóságban létező személy fotóját használják fel, "szégyentelen tett".


Tény: ha megnézzük a kész fotót, a szemek és orrok kivételével a végeredmény már inkább a spanyol képviselőre hasonlít, mint Bin Ladenre, és Llamazares joggal tart attól, hogy a hasonlóság miatt kellemetlenségeknek, vagy akár közvetlen veszélynek van kitéve. Szarkasztikus megfogalmazása szerint Bin Laden kevésbé került veszélyes helyzetbe az által, hogy a fotó tanúsága szerint ma rá hasonlít, ő azonban joggal félhet.


Az üggyel kapcsolatban máris megindultak újabb jogi viták: mikortól számít bárki által felhasználhatónak egy interneten is megtalálható kép (vagy akár beszédhang, szöveg vagy bármilyen egyéb, személyes eredetű adat)? Az FBI ugyanis azzal védekezik, a weben mindenféle megkötés nélkül szerepelt ez a fotó, melyet egyszerűen képkeresővel találtak, így még arra sem hívta fel senki a figyelmet, hogy a kép használata jogi problémákat vethet fel.


De a kérdés talán még sokrétűbb: ha legközelebb nem ismert ember fotójával vagy más adatával él vissza valaki, csak azért, mert "az interneten találta", ki lesz a felelős bármilyen ebből eredő kárért, veszélyért vagy kellemetlenségért? Valóban szabadon kihasználható, hogy az internet ennyire nyílt és szabad?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár