Hirdetés

Felfoghatatlan mértékű könyvelési csalás a Pentagonnál



|

Az utóbbi években akár 8 billió dollárnak is nyoma veszhetett.

Hirdetés

Tegnap a Reuters oknyomozó újságíróinak jó eséllyel az utóbbi évek egyik legnagyobb pénzügyekkel kapcsolatos botrányát sikerülhetett kirobbantaniuk. Állításuk szerint a Pentagon egyszerűen nem képes nyomon követni a saját pénzét, amelynek köszönhetően összesen úgy 8 trillió elköltött dollárról nem képes számot adni, éves szinten akár 1 billió dollárra is rúghat a szürke szamár szindrómás anyagiak mértéke.

Hirdetés

A neves hírügynökség nem állítja, hogy feltétlenül tudatos csalásról lenne szó, egyszerűen a Pentagonon belül teljesen kezelhetetlen káosz uralkodhat a pénzügyek terén. Mindennek a teteje, hogy az éves könyvelést rendszeren két nappal a határidő előtt adják le a Kincstárnak, ahol a nyilvánvalóan rossz adatokat proaktívan kipofozzák, hogy azok nagy vonalakban illeszkedjenek a náluk található számokhoz.

Konkrét példát felhozva a Reuters szerint 2003-2011 közt a védelmi minisztérium nem tud elszámolni 5,8 milliárd dollárnyi ellátmányra elkülönített összeggel, miközben ezen időszak alatt az Afganisztánban és Irakban harcoló katonák rendszeresen hiányos felszerelésről panaszkodtak.

Végül rendkívül érdekes, hogy 1996-ban Bill Clinton elrendelte az összes kormányügynökség kötelező éves pénzügyi átvilágítását, a Pentagon esetében ez talán jövőre történhet meg az első alkalommal; minden bizonnyal véletlenül lett 18 éven keresztül elfelejtve a dolog. Végül megemlítendő, hogy a privát szektorban az efféle manővereket szimplán könyvelési csalásnak nevezik, az elkövetőknek pedig bíróság előtt kell felelniük érte.

(Forrás: The Verge | Fotó: Michael Baird / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.