Hirdetés

Feltörhető a kereskedelmi repülők műholdas kommunikációja



|

Egy biztonsági szakértőnek a fedélzeti szórakoztató rendszereken keresztül sikerült meghackelnie a rendszert.

Hirdetés

A Reuters hétfőn jelentette, hogy egy ismert kiberbiztonsági szakértőnek sikerült a fedélzeti Wi-Fi-hálózatokon és a szórakoztató rendszereken keresztül feltörnie a kereskedelmi repülők műholdas kommunikációs rendszerét. Ruben Santamarta az eheti Las Vegas-i Black Hat biztonsági konferencián fogja részletesen is bemutatni a módszert, előadása „a konferencia legnagyobb érdeklődéssel várt eseményei közé tartozik”.

Hirdetés

A kutató elismerte, eddig csak laboratóriumi körülmények között modellezte a betörést, így egyáltalán nem biztos, hogy a való életben is alkalmazható a módszer. Ráadásul, mivel a sérülékenység pontos részleteit csak néhány nap múlva ismerhetjük meg, egyelőre azt sem tudni, pontosan mekkora veszélyt jelent az általa feltárt sérülékenység.

Ennek ellenére van ok az aggodalomra. Ha Santamarta állításai igaznak bizonyulnának, az azt jelentené, hogy a biztonsági rés szinte valamennyi széles körben használt műholdas berendezésben megtalálható. Olyan eszközökben, amelyeket a repülőgépek mellett, hajók, katonai járművek irányításában és ipari létesítmények – olajfúrótornyok, gázvezetékek, szélerőművek – kommunikációs rendszereiben is használnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.