Hirdetés

Feltörte a netes titkosításokat az NSA?



|

A legújabb Snowden-dokumentum szerint az ügynökség mindenbe hátsó kaput építene.

Hirdetés

Tegnap a The Guardian a komplett NSA-botrány kitörése óta a talán legmegdöbbentőbb sztorit hozta le, az újság állítása szerint ugyanis az Edward Snowden által ellopott dokumentumok alapján az NSA sikeresen feltörte a biztonságos internetes kommunikáció alappilléreinek számító titkosításokat. Az SSL és TLS protokollok állítólag nem sokat érnek, ha az ügynökség felettébb kíváncsi a kommunikáció tartalmára.

Hirdetés


A beszámoló szerint egy évtizednyi kutatás és dollármilliárdok elköltése után az NSA kutatói 2010-ben értek el áttörést a visszafejtési módszerek terén, amellyel képessé váltak belehallgatni a titkosított netes kommunikációba. Sajnos technikai részletek nem ismertek, ám az iratok szerint ehhez még mindig szuperszámítógépekre van szükség, így minden bizonnyal erősen limitált az ügynökség titkosított adatfolyamokba való betekintési lehetősége – már persze amennyiben hiteles az információ.


Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, az NSA ugyanis állítólag évek óta amerikai és külföldi vállalatokkal dolgozik, hogy azok különféle termékeibe észrevétlenül hátsó kapuk kerülhessenek. A „Sigint Enabling Project” évente 250 millió dollárjába kerülhet a hírszerzésnek, amely alapján aggasztóan nagystílű akcióról lehet szó.


Rendkívül érdekes, hogy az NSA 2006 óta állítólag aktívan próbálkozik gyengíteni az újonnan szabványosításra kerülő titkosítási algoritmusokat. Konkrétan a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet „Special Publication 800-90” dokumentumában taglalt négy véletlenszám-generálási algoritmus egyikét valószínűleg az NSA piszkálta meg, sőt: a kiszivárgott prezentáció dicsekvése idővel talán a komplett iromány szerkesztését az ügynökség munkatársai végezték.


Végül megemlítendő, hogy a brit hírszerzés (GCHQ) akkoriban főként a Google, Yahoo, Facebook és Hotmail feltörésével próbálkozott, sajnos a siker mértékéről nincs konkrétum.


(A kép forrása: See-ming Lee / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.