Hirdetés

Finnország: az internet alapvető jog!



|

A világon az első ország Finnország, ahol az emberek alapvető jogai közé tartozik az internethozzáférés.

Hirdetés

A finn kormány úgy határozott, az internetelérés az emberek alapvető joga, ahogyan az étel, tiszta víz és menedék is. Ezzel a döntésével Finnország az első a világon, ahol az internet alapvető jognak számít. A minimum kapcsolat sebessége 1 megabit per másodperc: az összes szolgáltató kötelessége legalább ilyen hozzáférést biztosítani az összes állampolgár számára.

 

A finn telekommunikációs társaságok tehát már kötelezettek arra, hogy minden állampolgárnak elérhetővé tegyék ezt a minimális kapcsolatot, még akkor is, ha az illető egy faházban lakik, félúton a hegyekben. Finnországban a napi életben alapvető szükségletnek tartják az internetet. A finn lakosság 96%-a rendelkezik jelenleg eléréssel, ami azt jelenti, hogy jelenleg 4000 lakásba nem jutnak el a kábelek.

 

A döntés egyébként még tovább megy, ugyanis a tervek szerint 2015-ben a szolgáltatók már minimum 100 Mbps-os kapcsolatot kell, hogy biztosítsanak minden állampolgár számára. Érdekesség, hogy a brit kormányzat hasonlót ígért: minimum 2 Mbps-ot 2012-re; azonban törvénybe az ígéretet nem foglalták, így a brit szolgáltatókat semmi nem kötelezi, hogy a nehezen elérhető területekre is kábeleket fektessenek.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.