Hirdetés

FVD-lejátszók 150 dolláros áron



|

Hirdetés

Az új lejátszók egy tajvanban kifejlesztett, FVD (Forward Versatile Disc) nevű szabványt használják, és a Las Vegas-ban megtartott Fogyasztói Elektronikai Show-n fogják bemutatni a Sigma Designs elmondása szerint, amely az FVD lejászókban használt média- processzorok egyik gyártója.

Az FVD-technológiát a hsinchu-i Ipar-technológiai Kutatói Intézet (ITRI) optoelektronikai és rendszer-laboratóriumi részlegének kutatói fejlesztették ki. Támogatja a Microsoft Windows Media Video 9 formátumát, és a HD-DVD, valamint a BluRay szabványok által használt kék lézer helyett vörös-lézert használ a nagy kapacitású optikai lemezek és a nagy minőségű (HD) video-taralom lejátszására. A kék lézerek jelentős előnyt kínálnak a vörös lézerekkel szemben, mégpedig a rövidebb hullámhosszuk miatt. Ez annyit jelent, hogy kék lézerrel kisebb bejegyzések olvashatóak a lemezeken, ezáltal sűrűbben helyezhetők el, tehát több adatot lehet felvinni egy korongra. A technológia hátulütője az, hogy a kék lézerek többe kerülnek, mint a pirosak, amelyeket már hosszú ideje használnak a CD- és DVD lejátszókban. Ez végeredményben drágább termékeket jelent a végfelhasználóknak. Példaképpen a Sharp első Blu-ray írója a következő hónapban kerül a boltokba, mégpedig 320 000 yen (3095 dollár) árazással - a Matshushita Electric Industrial (Panasonic) és a Sony hasonló termékei körülbelül 300 000 yennel kurtítják majd meg a vásárlók vagyonát.

Összehasonlításképpen az FVD lejátszókat Tajvanban körülbelül 154 dolláros, illetve Kínában 121 dolláros áron fogják felkínálni a következő hónapban - nyilatkozta a Sigma Designs szóvivője. A cég szerint a lejátszók más piacon is elérhetők lesznek. Több tajvani hardver-készítő sorakozott föl az FVD szabvány mellett: a Ritek, a CMC Magnetics, a Prodisc Technology és a U-Tech Media fogja gyártani a lemezeket, beleértve az írható-, később pedig az újraírható lemezeket. A LiteOn Technology, a BenQ, a Mustek és a Quanta Storage fogja gyártani a lejátszókat. Az majd kiderül, hogy Ázsia-szerte, vagy a világ többi tájékán mennyire lesznek hajlandóak majdnem 2000 százalékkal többet fizetni egy Blu-ray rendszerért egy FVD-lejátszóval szemben. Mind az FVD, mind a Blu-ray elég hasonlóak a leírásukban ahhoz, hogy kemény csata alakuljon ki a gyártók között. Például: mindkét technológia elég nagy kapacitást kínál ahhoz, hogy egyetlen lemezre rögzítsen egy HD (high-definition) minőségű filmet. Az FVD lemezek első generációja 6 gigabájtnyi adatot tud egy egyrétegű-, míg 11 gigabájtnyi adatot tud tárolni egy kétrétegű lemezen. Ez messze elmarad a Blu-ray lemezek több mint 23GB-nyi tárolókapacitásával, amelyre 135 percnyi HD-video anyag fér rá. Amikor viszont az előre rögzített tartalomról van szó, az FVD részesül előnnyel a Blu-ray-jel szemben. Körülbelül 20 FVD anyag lesz elérhető a következő hónaptól, a következő év végére pedig több mint 500 további - közölte a Sigma Designs, bár nem fedte fel, mely filmek tartoznak majd a kínálathoz.

Jelenleg a Blu-ray technológiához még nem készült előre rögzített lemez; a kék lézeres szabványok közül a HD-DVD összpontosít az előgyártott anyagokra, azonban a jövő évben megjelenő HD-DVD lejátszók várhatóan 100 000 yen körüli áron kerülnek majd a boltokba, ezzel még mindig jelentősen drágábban, mint az FVD lejátszók. A tartalmi szabványok közötti döntés hatalma valószínűleg a tartalom-szolgáltatók kezében rejlik. Eddig a pillanatig az FVD technológia nem élvezi egyetlen nagyobb hollywood-i stúdió támogatását sem, bár több tajvani tartalomszolgáltatóval kötött szerződést. A HD-DVD csoport ezzel szemben hétfőn jelentette be, hogy a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a Warner Bros. Pictures, a New Line Cinema és az HBO meg fogja jelentetni műveit ebben a szabványban. A Blu-ray Disc szabvány mellett jelenleg "mindössze" a Sony Pictures áll.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.