Hirdetés

Genetikai tanulmány a föld benépesítéséről



|

Hirdetés

Céljuk feltérképezni a Föld eredeti benépesítését.

Az úttörő jelentőségű, öt éves partnerséget jelentő Genográfiai Projekt során kifinomult laboratóriumi és számítógépes eszközökkel elemzik sok ezer ember DNS mintáit, közöttük bennszülött népekét és modern társadalmak tagjaiét. Spencer Wells, a National Geographic helyszíni kutatója egy olyan, nemzetközi tudósokból és IBM kutatókból álló csapatot fog vezetni, amelynek feladata genetikai minták gyűjtése, az eredmények elemzése és a mai emberiség genetikai gyökereinek a feltárása lesz.

A Waitt Family Foundation finanszírozásával megvalósuló projekt során a tudósok világszerte 10 kutatóközpontot hoznak létre és több, mint 100 000 DNS mintát vizsgálnak meg. A projekt a várakozások szerint számos részletet feltár az ember globális vándorlásainak történetéről és új felismerésekhez vezet arról, hogy az emberi fajt milyen kapcsolatok és különbségek alkotják.

Bárki részt vehet a Genográfiai Projektben azzal, hogy megveszi a készletet és engedélyezi, hogy az adatai bekerüljenek az adatbázisba. Aki belép a nationalgeographic.com webhelyre, lehetőséget kap arra, hogy megismerje őseinek vándorlási útvonalait és a globális kutatási eredményeket is.

Az így létrejövő adatbázis az eddigi legnagyobb humán genetikai információ gyűjteményt fogja tartalmazni, és páratlan kutatási forrása lesz a genetika, a történettudomány és az antropológia művelőinek.

Az IBM Statisztikai Biológiai Központjából olyan tudósok vesznek részt a projektben, akik fejlett elemzési technológiák és adatrendezési módszerek segítségével vizsgálják a begyűjtött mintákat, és feltárják az adatsorokban rejlő szabályszerűségeket és kapcsolatokat. Az IBM nyújtja azt az alapvető számítástechnikai tudást és infrastruktúrát is, amellyel kezelni lehet a Genográfiai Projekt által elemzésre begyűjtött sok százezer minta genotípus kódjait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.