Hirdetés

Gondolattal irányított kerekesszék



|

Hirdetés

A rendszer fontos tartozéka az elektródákkal bélelt sapka, amely a beteg agyának jelzéseit eljuttatja egy számítógépbe, amely ezeket utasításokba lefordítva vezetéknélküli kapcsolaton továbbít a széknek. „A robottal végzett kezdeti kísérletek azt mutatják, hogy két napi tanulás után ugyanolyan könnyen lehet irányítani a robotot az emberi aggyal, mint manuálisan”, írja a szerdán megjelent New Scientist magazin. A rendszert Jose Millan tervezte, aki a svájci Martignyban található Dalle Molle Mesterséges Intelligencia Kutató Intézet munkatársa. A kutatásban részt vesznek a lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet, valamint a barcelonai Biotechnológiai Kutatóközpont kutatói is.

A kutatók egy egyszerű kerekes robotot tesztelnek, melynek jobbra, balra, előre vagy hátra kell haladnia, de a robotot érzékelőkkel is felszerelték, hogy ne ütközzék bele semmibe. „A csoport most a mentális állapotok számának növelésén dolgozik, melyeket a rendszer föl tud ismerni”, írja a lap. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor ez lesz az első aggyal irányított rendszer, amely képes egy olyan bonyolult dolgot működtetni, mint egy kerekesszék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.