Hirdetés

„Google-adó” jöhet a németeknél



|

Nem csak a francia médiacégeknek akad problémája a Hírekkel és társaival.

Hirdetés

Nemrég a Bundestag 294 igennel és 243 nemmel megszavazta Németország szerzői jogi törvényének legújabb kiegészítését, amely lehetőséget adna a tartalomtulajdonosok számára a Google Hírektől és hasonló portáloktól némi sarc kivasalására. Ettől függetlenül a módosítás sorsa csak március 22-én dőlhet el, mikor a képviselők újból megvitatják a kérdést.


A módosítás szövegezése homályos, ugyanis részben lehetőséget adna az aggregátorok számára a tartalmak töredékeinek ingyenes újrapublikálására, ám nem egyértelmű, hogy pontosan milyen körülmények közt, milyen hosszú lehetne a kivonat, továbbá a kiadók mennyi ellenjuttatást követelhetnének. Ha jól értelmezzük a helyzetet, akkor a törvény ahhoz teremtené meg a jogi alapot, hogy a reklámbevételekből hasznot termelő hírgyűjtő portálok kötelezhetőek legyenek a profitjuk kiadókkal való megosztására.


Ugyanezen „cikklopásos” vitát Franciaországban körülbelül egy hónapja sikerült rendeznie a Google-nek, némi anyagi és technikai támogatásért cserébe a helyi portálok mégsem kerültek ki a Hírek szolgáltatásból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.